Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hittills har fyra döda och 14 rapporterats skadade, flera allvarligt, efter gårdagens terrordåd i Österrikes huvudstad Wien. Enligt Österrikes inrikesminister Karl Nehammer utfördes dådet av minst en gärningsperson och enligt ministern ska den misstänkta gärningsmannen, som sköts till döds av polis under ingripandet, uttryckt sympatier med IS och poserat med vapen i sociala medier. Mannen, som är i 20-årsåldern och enligt uppgift österrikisk såväl som nordmakedonsk medborgare, avtjänade under 2019 ett fängelsestraff efter att ha avslöjats med att planera en resa till Syrien för att ansluta sig till IS.

Under gårdagens terrorattentat ska han ha varit tungt beväpnad med såväl automatvapen som andra vapen och han ska också ha burit vad som visade sig vara en atrapp av ett bombbälte.

Det var runt 20-tiden på måndagskvällen som de första rapporterna om skottlossning vid synagogan i centrala Wien kom. Ytterligare fem platser undersöks som misstänkta brottsplatser, alla centralt kring stadens shopping och restaurangkvarter.

Österrikiska myndigheter utesluter inte att det kan finnas ytterligare gärningsmän fortfarande på fri fot. Och myndigheter har fortsatt uppmanat wienborna att stanna inne.

Terrorattentatet i Wien igår kväll följer på fler uppmärksammade dåd med islamistiska motiv i Frankrike under de senaste veckorna. För drygt två veckor sedan mördades den franska historieläraren Samuel Paty brutalt i närheten av hans arbetsplats på en skola i en förort till Paris. Och i torsdags mördades tre personer i Notre Dame-katedralen i den franska staden Nice. Båda dessa händelser utreds som terrorbrott med islamistiska motiv.