Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I söndags greps 33-åringen och på torsdagen häktades mannen på sannolika skäl, den lägre misstankegraden, för förberedelse till terrorbrott i Uppsala eller Stockholm. Mannen har nekat till brott. Det är oklart exakt vad 33-åringen misstänks för att ha planerat.

Expo kan visa att 33-åringen sprider en rad rasistiska budskap på sociala medier. Han var även aktiv i den slutna facebook-gruppen "nej till tiggeri i Sverige". I maj 2015 skriver han i gruppen att hans "tålamod är totalt jävla slut" och att han vill "möta upp likasinnade". Inlägget avslutas med orden: "jag är en jävel på att planera".

 

 delning i tiggerigruppen inlagget

 

I gruppen är han även kritisk till de som bara "snackar" och inte "agerar" mot tiggare.

 

 

 

 delning i tiggerigruppen kommentarer

 

Hatet mot tiggare flödar i 33-åringens kommentarer. I mars 2015 skriver han i antitiggargruppen "kan dom inte bara dö!!" I ett andra inlägg skriver han "hatar tattarna" och "Nu jävlar ska asen bort".

 

 

 

 

 Nej till tiggeri i Sverige

 

 nu ska asen bort

En genomgång på Facebook visar också att 33-åringen är starkt fientlig till socialdemokratin och sprider hat mot muslimer och svarta samtidigt som han visar sympati för Sverigedemokraterna.

 

 

 

 

 negrer

 

 

 

 

 muslimer och socialdemokrater

 

33-åringen visar även på sociala medier ett intresse för vapen.

 

 

 

 

 vapen vackert

 

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med källor i 33-åringens umgängeskrets som uppger att mannen ska ha haft starka åsikter om invandrare och även haft kontakter med personer som är aktiva i högerextrema rörelser. Enligt SVT:s källor har dock 33-åringen lämnat dessa åsikter bakom sig.

I beslutet att häkta mannen menar tingsrätten att det finns en risk att mannen skulle kunna påverka brottsutredningen och fortsätta en brottslig verksamhet om han släpps fri. Mannen får också särskilda restriktioner i häktet vilket innebär att hans kontakt med omvärlden begränsas.

 

 

Ämnen i artikeln