Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fakta: Nordisk

  • Nordisk lanserades 2007 och blev snabbt en succé bland så kallade "nationella" i Sverige. Forumet har i dag drygt 22 000 medlemmar – och en av dem var Anders Breivik. Bland forumet medlemmar finnar man allt från Sverigedemokratiska riksdagsledamöter till ledande nazister. Det som förenar medlemmarna är en kritisk hållning till den rådande flyktingpolitiken och invandringen.
  • Ämnena som diskuteras har ofta en rasistisk prägel. På forumet kan man även finna trådar om till exempel boken Turner Diaries. Turner Diaries är en roman som fungerat som manual för terrorism och har kallats "terroristbibeln" av FBI. Den låg bland annat till grund för Oklahomamassakern 1995.
  • Forumet beskrivs som en portal "med nordisk identitet, kultur och tradition som tema". Bakom forumet står organisationen Nordiska förbundet som grundades 2004 av personer med bakgrund i Nationaldemokraterna och den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

Den man som sitter gripen misstänkt för att på fredagen ha dödat fler än 90 personer i en bombattack på regeringsbyggnaden och i samband med skjutningar mot deltagare på ett politiskt läger på Utøya har på nätet gett uttryck för antimuslimska värderingar. På sin facebooksida ska han enligt vg.no gjort närmare 75 inlägg som varit såväl rasistiska som islamofobiska. Enligt aftenposten.se var Anders Breivik medlem i Fremskrittsspartiet. Han blev medlem 1999 och betalade medlemsavgiften fram till och med 2004. Han var även engagerad i Fremskrittsspartiets ungdom (FPU) från 1997 till 2007. Han ska ha varit ordförande för FPU Oslo Vest 2002 till 2004.

Men hans politiska engagemang på nätet har varit betydligt radikalare. 2009 registrerade han sig som medlem i det nazististiska nätforumet Nordisk. Ett forum med mer än 22 000 medlemmar från främst norden. På forumet diskuteras allt från vitmaktmusik till politiska strategier för att krossa demokratin.

På forumet förekommer även uppmaningar om våld. Till exempel skrev en anonym användare:

"Jag menar givetvis inte enstaka aktioner. Bilar parkerade intill höghus med fertiliseringspulver + diesel ger en fin kraft. Höghus åker ned likt World Trade Center-tornen. Glöm nu inte att jag har sagt något om att ta människoliv. När aktionerna sätts i gång så får man hoppas att det inte finns folk i husen. Om så vore fallet, to bad...

Tycker det är lite tråkigt att folk inte inser att det är ett krig vi måste utkämpa. De höga hönsen i regeringen, som inte bor nära eller får uppleva invandrarnas hot i deras fina bostadsområden, har beslutat att blattar ska få komma hit till vår jord. Till vårt samhället. Nyttja det våra förfäder byggt upp för oss. I min värld finns det ingen ohederlig handling man kan begå mot dessa monster."