Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

2003 greps Svenska motståndsrörelsens ledare Klas Lund med ett skarpladdat vapen i sitt hem när säkerhetspolisen genomförde ett koordinerat tillslag mot ledande nazister i hela landet. Det var inte någon isolerad händelse. Under de senaste åren har polisen gjort flera vapenbeslag hos personer med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen (SMR).

September 2006 En man som var ute och promenerade i ett skogsområde i Upplands Väsby hittade en halvt nedgrävd låda i marken. När han undersökte fyndet närmare hittade han flera skjutvapen, ammunition och tårgas. Polisen gjorde en teknisk undersökning och hittade fingeravtryck som kunde bindas till Emil Hagberg, dåvarande ansvarig utgivare för SMR:s tidning "Nationellt motstånd".
När polisen genomförde husrannsakan i Emil Hagbergs föräldrahem hittade de ytterligare ett gevär under hans säng.
I mars 2007 fastställdes domen av Svea hovrätt till åtta månaders fängelse. Hagberg är i dag gruppchef för SMR i norra Stockholm.
Samma månad greps tre nazister på Upplands Väsbys station. En av dem, en idag 20-årig man som har haft kopplingar till SMR, hade vid tillfället flera små ampuller med sprängämnen med sig. I hans hem hittades dessutom en skarpladdad pistol. Mannen dömdes för bland annat vapenbrott till två års fängelse i Uppsala tingsrätt, men fick sitt straff sänkt av hovrätten.

Juni 2007 Två män, 26 och 24 år gamla, dömdes i Gävle tingsrätt för vapenbrott. Det var vid en husrannsakan hos männen som polisen hittade skjutvapen, ammunition och dopningspreparat. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter. 26-åringen var nästeschef, alltså ledare, för SMR i Dalarna.

Mars 2008 Polisens NOVA-grupp som vanligtvis arbetar mot MC-gäng slog till mot sex SMR-aktivister i stockholmsområdet. Tre häktades senare medan tre försattes på fri fot. Hemma hos en 28-årig SMR-medlem hittades stora mängder skjutvapen och sprängmedel. Polisen bedömde hotet som så allvarligt att flerfamiljshuset han bodde i utrymdes när polisen forslade bort lagret.
28-åringen dömdes senare till tre och ett halvt års fängelse för flera brott, däribland förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. Övriga misstänkta friades.

Artikeln är hämtad från Expo #3-2009