Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 50-årige mannen har varit en ledande företrädare för Sverigedemokraterna i en kommun i Blekinge mellan 2011–2022. Han stod på SD:s valsedel även i valet 2022 men blev aldrig invald.

Nu åtalas han för två fall av grov vapensmuggling, smuggling av normalgraden, smuggling av explosiv vara, brott mot lagen och brandfarliga och explosiva varor samt brott mot vapenlagen.

Enligt åtalet har den före detta SD-politikern fört in totalt fem tårgaspistoler, en teleskopbatong, fyra rök- och distraktionsgranater i landet och haft över 300 skarpa patroner i sitt hem.

Det var i slutet av oktober 2023 som Tullverket slog till mot mannen efter att två postpaket skickade från utlandet, innehållandes de fem pistolerna, ammunition och de granater han nu åtalas för att ha fört in, fastnade i myndighetens postkontroll. Vid husrannsakan i mannens hem hittades även ytterligare ammunition.

På en annan adress som tillhör mannens fru, en sverigedemokratisk regionpolitiker i Blekinge, hittade Tullverket flera rök- och distraktionsgranater och en större mängd skarp ammunition. Dessa bedöms dock tillhöra hennes man och kvinnan misstänks inte för brott.

Den 50-årige mannen sitter sedan Tullverkets tillslag i slutet av oktober häktad med restriktioner.

Lyssna på Studio Expo om SD:s radikala väg framåt:

Sålde vidare: ”attraktiva vapen för kriminella”

Enligt kammaråklagare Filip Rydell har den tidigare SD-politikern importerat vapnen för att sedan sälja dem vidare via annonser på internet.

Fakta: Tårgasvapen

Tårgasvapen är en vapentyp som är avsedd för självskydd genom att vapnet skjuter ut ett tårretande ämne ur pistolmynningen.

I Sverige finns inget lagligt användningsområde för den typen av vapen.

Startvapen är gjorda för att enbart smälla och används vid start av tävlingar, för träning av hundar eller för simulering av användning av skarpa vapen.

De särskilda kalibrar av ammunition som är gjorda för start-/tårgasvapen har sitt ursprung i samma kalibrar som tillverkas för skarpa patroner. Det gör att det i många fall inte krävs stora åtgärder för att modifiera ett start-/tårgasvapen så att det kan laddas och avfyras med skarp ammunition i samma kaliber.

Av 166 skjuthändelser som inträffade i region Stockholm under år 2020 kunde 55 kopplas till 42 beslagtagna vapen, varav tio av skjuthändelserna kunde kopplas till modifierade start-/tårgasvapen. Det finns ingen sådan statistik framtagen på nationell nivå.

Källa: Polisen, Nationellt forensiskt centrum

– Det finns inget lagligt användningsområde för de här tårgaspistolerna. Det finns stor risk att den typen av vapen är attraktiva för kriminella, enligt de utredningar som finns, säger han till Expo. 

Även om det som kallas pluggade vapen, så som start- och tårgaspistoler, är vanliga i gängmiljön uppger åklagaren att man inte direkt kopplar den åtalade mannen till organiserad brottslighet. Däremot förekommer vapen som mannen har sålt i andra polisutredningar, enligt åklagaren Filip Rydell.

Nationellt forensiskt center, NFC, skriver i en text som är en del av åklagarens bevisning att modifierade start- och tårgaspistoler i dag är några av de mest vanligt förekommande skarpa vapentyper som polisen tar i beslag i Sverige.

I skriften ”Start- och tårgasvapens roll i illegal vapenanvändning i Sverige” skriver NFC också att det är relativt enkelt att modifiera start- och tårgaspistoler till skarpa vapen. Polisen skriver också att även omodifierade tårgaspistoler, som de som 50-åringen enligt åklagaren importerat och sålt, på nära håll är livsfarliga.

Kontroversiell och omskriven under SD-tid

Den 50-årige mannen var under sin tid som kommunpolitiker för SD kontroversiell. Han omskrevs flertalet gånger i medier efter att ha spridit rasism och sexism i sociala medier samtidigt som han var invald i kommunfullmäktige och nämnder i en kommun i Blekinge mellan 2011–2022.

Under hans tid som SD-politiker varnades mannen flera gånger, men han fråntogs aldrig sina politiska uppdrag.

Nekar till brott – riskerar långt fängelsestraff

I ett inledande förhör med Tullverket uppgav mannen att det inte är han som beställt de vapen han nu åtalas för att ha försökt smuggla in i Sverige. Istället har han gjort gällande att det är en person som han ligger i konflikt med som beställt vapnen i hans namn för att slippa ha sitt eget namn på postpaketen.

– Han är skyldig mig pengar för två soft air-guns. Det kom aldrig några pengar, totalt 6000 kronor, säger 50-åringen i förhör och fortsätter:

– Jag åkte upp och limmade igen låset på hans ytterdörr, det är cirka 2–4 veckor sedan, jag vet inte mer än så.

De granater han också åtalas för att ha importerat uppger han att han använder när han spelar paintball.

Döms mannen för grov vapensmuggling riskerar han som lägst mellan två och fem år i fängelse.

Rättegången är planerad att genomföras under onsdagen i Blekinge tingsrätt.

50-åringens advokat, Samuel Ålöw, uppger att hans klient förnekar brott.

När Expo når mannens fru, som sitter i regionfullmäktige i Blekinge, vill hon inte kommentera fyndet av ammunition på adressen där hon är folkbokförd.

– Du, tack men nej tack, säger hon och lägger på luren.

Ämnen i artikeln