Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I oktober förra året dömdes Ioannis Lagos till 13 års fängelse i Grekland för att ha ingått i nazistpartiet Gyllene grynings ledning. Organisationen har klassats som en kriminell organisation efter att ha kopplats till en rad våldsamma hatbrott och mord. 

Efter domen mot honom i Grekland flyttade Lagos till Bryssel för att tillgodogöra sig immunitet som ledamot i Europaparlamentet. På måndagen röstade dock EU-parlamentet om att upphäva hans immunitet. 650 ledamöter röstade för och 25 emot och på tisdagen kom rapporter om att Lagos gripits i sitt hem av belgisk polis. 

Grekland har begärt politikern utlämnad, om Lagos motsätter sig att utlämnas kan processen dra ut på tiden. 

Ledningen dömda till långa fängelsestraff

Totalt dömdes 18 av Gyllene grynings parlamentsledamöter i Grekland förra året för att lett eller varit medlemmar i en kriminell organisation, rapporterar Euronews.

Bland de dömda är Gyllene grynings ledare Nikos Michaloliakos som också dömdes till 13 års fängelse. Den dömde partitoppen Christos Pappas har flytt och är efterlyst. 

Gyllene gryning grundades i mitten av 1980-talet och registrerades som parti 1993. Det politiska genomslaget kom 2010 då partiledaren Nikolaos Michaloliakos valdes in i Atens fullmäktige. I spåren av de följande årens ekonomiska kris växte partiet och fick sitt stora genombrott i parlamentsvalet 2012. Då fick partiet sju procent av rösterna.

De parlamentariska framgångarna dalade dock efter att polisutredningarna startats. I EU-valet 2019 miste partiet ett av sina tre mandat. Samma år fick partiet i det nationella parlamentsvalet knappt tre procent av rösterna och förlorade samtliga av sina platser.

Mellan 2015 och 2017 var Gyllene gryning även en del av det paneuropeiska partiet The Alliance for Peace and Freedom, där svensken Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti, var generalsekreterare.

Ämnen i artikeln