Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Närmare 25 000 människor marscherade på söndagen i Budapest mot antisemitism. Demonstrationen genomförs årligen för att hedra offren för Förintelsen i Ungern. Marschen drar vanligtvis tiotusentals människor, men helgens manifestation ses som en särskild markering mot den våg av intolerans som sköljt över landet de senaste åren, skriver JTA.

Även i Prag samlades hundratals människor på lördagen för att protestera mot hat mot judar i landet. Liksom den i Budapest var manifestationen tillägnad Förintelsens offer, skriver The Prague Daily Monitor.

På fredagen släpptes en rapport på området av det amerikanska utrikesdepartementet. Rapporten, som bland annat beskriver antisemitism över hela världen, fokuserade särskilt på situationen i Ungern och det antisemitiska partiet Jobbik. Jobbik valdes in i det ungerska parlamentet 2010 med nära 17 procent av rösterna. Partiet har gjort sig känt för grova antisemitiska uttalanden, bland annat har partiets utrikespolitiske talesman Marton Gyongyosi efterfrågat att listor upprättas på judiska tjänstemän och parlamentariker, då dessa "utgör en säkerhetsrisk". Uttalandet fördömdes av den ungerska regeringen och civilsamhället.

Rapporten uppmärksammar också att det blir allt vanligare att ungerska politiker hyllar Ungerska antisemiter från andra världskriget. Bland annat har Ungerns tidigare regent, Miklos Horthy, som gick i allians med Nazityskland och bidrog till deportationen av hundratals ungerska judar, kommit att hyllas med nyligen avtäckta statyer och plaketter i flera Ungerska lokalsamhällen.

Det konstaterades också i rapporten att det finns anledning att bevaka utvecklingen av antisemitism i Grekland, Ukraina och Venezuela. Förekomsten av antisemitism i Ukraina bedöms dock ha minskat något i ett längre perspektiv, om än från en hög nivå. Trots att det högerextrema partiet Svoboda haft stora framgångar i landet visar opinionsundersökningar att negativa attityder mot judar minskat bland ukrainare den senaste tiden.

Ämnen i artikeln