Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Läsaren möter tre unga människor som bor på en liten ort någonstans i Sverige. I diktliknande monologer framträder deras syn på samhället – och varandra. Tobbe är nazisten, "patrioten", en nyfrälst sådan som strör rasistiska slagord kring sig. Tobbe är vän med Kristian, även han rasist. Kristian och Sanna är förälskade, men hon är ointresserad av politik. Hon sitter på kyrkogården vid sin pappas gravsten och skriver dikter. Deras gemensamma nämnare är kanske framförallt känslan av utanförskap, depression, ensamhet.

Killarnas rasistiska övertygelse är en sparka-nedåt-präglad mentalitet som ytterst bottnar i det utanförskap de själva upplever. "Jag har inte blitt integrerad nånstans" säger Tobbe och fortsätter "jag har aldrig känt mig lika värd". Han har hoppat av gymnasiet, fått avslag på starta eget bidraget för att öppna ett hunddagis och saknar sin bror som sitter i fängelse för misshandel. Han landar i slutsatsen att allt är invandrarnas fel och beskriver sig själv som "hardcore patriot".

När alla vuxna i deras omedelbara närhet svikit finner Tobbe och Kristian en förebild i nästan 70-åriga Lennart. Lennart har ett privat bibliotek med nazistisk litteratur och driver en högerextrem tidning. Kristian botaniserar bland bokhyllorna och blir än mer beslutsam i sin politiska övertygelse:

"Jag läser om Per Engdahl
om Gösta Hallberg-Cuula
om alla dom hjältar
som stred på tyskarnas sida
och som offrade sina liv
för att rädda oss vita arier
från kommunisterna och judarna"

Romanens titel – var man – syftar på det konstanta maktkrig som pågår mellan Tobbe och Kristian. Tobbe är några år äldre än Kristian och försöker hela tiden att dominera honom. Han ogillar Kristians relation med Sanna eftersom hon tidigare varit tillsammans med en invandrarkille. Romanen slutar, dessvärre, med att Tobbe förmår Kristian att våldta Sanna. Det är ett, också litterärt och berättartekniskt, onödigt och förutsägbart övergrepp i en roman som annars på ett lyckat sätt förmedlar ungdomarnas frustration. Visserligen är det olyckliga slutet bättre än alternativet – på så sätt har Greta Sundberg tecknat en omedelbar samtidsskildring. Romanen slutar innan Kristians eftertanke tar vid. Det är också befriande att Sanna aldrig förmår "omvända" Kristian.

Berättelsens prosapoetiska grepp överraskar och ger romanen en på samma gång rapp och eftertänksam klang. "Var man" är en roman att sträckläsa, och det tar inte någon särskilt lång stund, men tankarna dröjer hos karaktärerna betydligt längre.

Var man
Greta Sundberg
BonnierCarlsen

Ämnen i artikeln