Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Domstolen dömde Irving för yttranden han gjorde under ett besök i Österrike 1989. Då höll han två tal där han beskrev användande av gaskamrar i koncentrationslägren som en ”gas chambers fairy tale” och förintelsen under andra världskriget som en myt.

Inför en åttamannajury i Wien förklarade sig Irving skyldig till åtalspunkterna, men tillade samtidigt att han ändrat ståndpunkt under de 17 år som gått.

"Mina åsikter har ändrats"
- Jag är ingen Förintelseförnekare. Mina åsikter har ändrats. Historien är ett ständigt växande träd. Ju fler dokument som blir tillgängliga, desto mer lär man sig. Och jag har lärt mig mycket sedan 1989, sade Irving inför ett pressuppbåd före rättegången och fortsatte:
- Ja, det fanns gaskammare. Miljoner judar dog. Det är ingen tvekan om saken. Jag vet inte de exakta siffrorna, jag är ingen expert på Förintelsen.

Inne i rättssalen fortsatte han att upprepa sin nya ståndpunkt.
- Jag gjorde ett misstag när jag sa att det inte fanns några gaskamrar i Auschwitz, sa Irving enligt den brittiska tidningen the Guardian.

Taktik för straffmildring
Från åklagarsidan hävdades, enligt samma tidning, att Irving ändring av ståndpunkt utgjorde taktik för att få ett mildare straff. Österrike har de hårdaste lagarna mot förintelseförnekare och David Irving riskerade som mest tio års fängelse.

Enligt the Guardians korrespondent föreföll Irving chockad när domaren läste upp domen för honom och hans försvarsadvokat Elmar Kresbach förklarade omedelbart att domen kommer att överklagas.

I handbojor och kostym
David Irving kom till rättegången i handbojor, iklädd mörkblå kostym och med ett exemplar av sin mest kontroversiella bok ”Hitlers war” under armen. Enligt Irvings advokat har den ökände historierevisionisten börjat skriva sina memoarer under tiden i häktet. Arbetsnamnet på dem ska vara ”Irvings war”.

David Irving dömdes senast 1992 till dryga böter för att ha påstått att gaskamrarna i Auschwitz var en bluff.