Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Att branden natten till måndag är den tredje gången under kort tid som Eslövs moské blivit utsatt för skadegörelse har ökat oron. Rebecka Barjosef, aktiv i Tillsammans för Eslöv som stod som värd i manifestationen berättar vad som driver den antirasistiska gruppen;

- Vi kräver trygghet för alla - ett samhälle som är sammanhållet, där mekanismer som ställer folk mot varandra ska försvinna för det är bara till skada. Jag vill tacka alla och peppa alla som kom ikväll att fortsätta ta ställning. Alla som valde att vara med här tog ställning för det samhälle vi vill leva för, säger hon.

Ordförande för Eslövs Islamiska kulturförening Adnan El-Tahan höll tal under manifestationen och uttryckte då att han och hans föreningsmedlemmar är svenska muslimer som har rättigheter och skyldigheter och som vill leva i fred precis som alla andra.

- Men den som gjort det här eländet ville säga att muslimer inte är bröder med andra. /.../ Den som gjort det här har också orsakat något fantastiskt - att vi har solidaritet i det här samhället, fortsatte han.

Kyrkoherden Cerny Ericsson lyfte också fram ökad gemenskap som ett sätt att mota splittrande krafter.

- Ju fler vi blir som kan öva oss i denna samhörighet, mellan individer och grupper, desto bättre blir det, sa han i sitt tal.

På frågan hur Tillsammans för Eslöv följer upp manifestationens uppmaning "Vi kräver trygghet" svarar Rebecka Barjosef att det omedelbara steget kommer vara fortsatt kontakt med islamiska kulturföreningen, att prata med ordförande hur medlemmar känner och tänker nu när händelsen fått så stor uppmärksamhet.

- Att de ska känna sig lugna och trygga i sina religiösa lokaler, inte bara i Eslöv utan också i Eskilstuna. Vill de gå till moskén ska de kunna göra det utan att vackla, avslutar hon.

Ämnen i artikeln