Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra veckan avslöjades att Lutz Bachmann, grundare av Pegida (Patriotiska européer mot islamiseringen av väst), på Facebook lagt ut en bild där han poserat utklädd till Adolf Hitler. Det avslöjades även att Bachmann kallat flyktingar för "avskum". Bachmann har hävdat att han bara "skojat" när han lade ut bilden och att han är "impulsiv". En utredning pågår mot Bachmann gällande hets mot folkgrupp.

Kathrin Othel tog över organisationen som varje måndag de sensate månaderna i Dresden samlat tusentals i antimuslimska protester. Nu meddelar även hon och ytterligare en person i Pegidas styrelse att de lämnar organisationen. Othel säger att hon drar sig tillbaka på grund av en "massiv fientlighet som hotar hennes yrkeskarriär", rapporterar Reuters.

Tidningen Bild rapporterar att en anledning till Othels avgång ska vara att Bachman fortfarande har inflytande över organisationen. I veckan ska Pegida välja en ny ledning.

Pegidas antimuslimska demonstrationer har spridit sig till flera städer i Tyskland. Protesterna har mötts av ännu större motdemonstrationer. Även i Skandinavien görs försök att etablera Pegida. I Sverige planeras en demonstration i februari. I Danmark och Norge har manifestationer genomförts. Dessa har lockat ett hundratal anhängare.

Liksom i Tyskland har organisationen i Norge och Sverige interna konflikter. Svenska Pegida som levs av galleristen Henrik Rönnquist som dömts för misshandel och hets mot folkgrupp varnar på Facebook för att "andra grupper försöker ta över Pegida".

Även i Norge är det på Facebook som interna gräl förs. Den antirasistiska organisationen Vepsen har avslöjats att organisationen splittrats i två falanger, med var sin Facebook grupp. Dena ena gruppen Pegida Norway leds av Ronny Alte, som tidigare varit drivande i antimusmliska Norwegian Defence League och den andra, Pegida Norge, leds av Max Hermansson. Samtidigt som förvirring råder om vem som egentligen leder norska Pegida har flera manifestationer genomförts.

Pegida i Bergen och vestlandet har gått ut på Facebook att de lägger ned sina planer på manifestationer. "Det frestar inte att medverka i en nedåtgående spiral där det tillslut bara är människor som inte har någonting och förlora som ska stå på gatan och skrika till varandra. Vi vill inte vara med på och kan inte stå för vad Pegida har utvecklat sig till".

Nyligen stängdes Max Hermansson av i flera dagar från Facebook mitt under föreberedelserna av en manifestation. Han hade lagt upp en bild med texten: "Upplev bungyjump, bara 35 pund per hopp. Muslimer hoppar grattis 'no strings attached'."

Uppslutningen till manifestationerna har stadigt blivit sämre sedan Pegida-norges första manifestation i Oslo då närmare 200 personer slöt upp. Demonstrationen måndagen efter lockade cirka 100 personer och nu senast slöt 45 personer upp i huvudstaden, rapporterar Vepsen. Även på andra håll i landet har Pegida bara lyckats samla något tiotal när de kallat till demonstrationer. Motdemonstrationerna har varit mångdubbelt större.

Ämnen i artikeln