Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Parrollen för demonstrationerna i Dresden är "Patriotiska européer mot islamiseringen av väst" På tyska förkortat till Pegida. Den man som tagit initiativ till manifestationerna, Lutz Bachmann, säger att han har en "nolltolerans mot kriminella invandrare". Själv är han dömd för flera brott, bland annat droghandel och inbrott, rapporterar the Telegraph.

Första gången Bachman kallade till en manifestation, för åtta veckor sedan, slöt endast ett par hundra personer upp. Förra veckan var det närmare 7 500 demonstranter som skanderade slogans som "Wir sind das volk" (Vi är folket). Det är samma slogan som för 25 år sedan hördes i protester mot det kommunistiska styret i Östtyskland.

Den antimuslimska marschen för en vecka sedan blockerades av motdemonstranter. På måndagen slöt runt 10 000 upp, men även 9 000 motdemonstranter.

Arrangörerna till de antimuslimska protesterna säger sig vilja bevara den "judeo kristna kulturen i väst" och de framhåller att de är fredliga och menar att de protesterar mot islamistisk extremism och "missbruk av asylsystemet".

Även på andra platser i Tyskland som Berlin och Düsseldorf hölls på måndagen mindre antimuslimska protester. Där var dock motdemonstranterna fler än vad de antimuslimska protesterna lyckades samla.

Pegida har fått stöd av tyska nazister och andra högerextrema grupper, kritiker har även lyft fram att nazister har deltagit på manifestationerna, rapporterar The Telegraph.

Tidigare har våldsamma antimuslimska demonstrationer genomförts i Köln av tyska fotbollshuliganer och högerextremister.

Ämnen i artikeln