Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var efter en attack mot Sverigedemokraternas möte i Eslöv den 15 oktober som TV4 Halland-Öresund arrangerade en debatt där bland andra Fredrik Jönsson, medlem i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, deltog. Efter inslaget visats dök det upp på den nazistiska hemsidan Nationell Medias "Revolt Videomagasin". Men i en annan form. Till filmen hade bland annat vinjettmelodin till det gamla barnprogrammet Joelbitar, som handlade om pojke med Downs syndrom, lagts till.

Kritik mot TV4
Filmen uppmärksammades i Sveriges Radios program Vår grundade mening. En av upphovsmännen till radioinslaget, journalisten Christoph Andersson, anklagade i början av året TV 4 för att låta sig utnyttjas av extremhögern eftersom de valt att inte anmäla hemsidan. Sedan dess har även Fredrik Jönsson, som upplevt att det förvanskade inslaget driver med hans talfel han har på grund en cp-skada, och hans pappa riktat kritik mot TV4:s ovilja att göra en anmälan.

Följde sina vanliga principer
Efter att filmen hade uppmärksammats tog TV4 kontakt med upphovsmännen bakom det förvanskade programmet. Inslaget togs då bort från hemsidan. I en replik på kritiken mot kanalen förklarade chefsjuristen på TV 4 Helene Hillerström Miksche och Redaktionschefen på TV 4 Sverige, Josefin Ziegler, i en artikel i Aftonbladet den 26 januari att kanalen följt sina vanliga principer – kanalen anmäler inte första gången ett upphovsrättsintrång sker utan tar istället kontakt med de som ligger bakom och ber dem ta bort det. De två representanterna för TV4 skrev också:

"Att vi inte har gått vidare med skadeståndsanspråk har tagits till intäkt för att vi ska vara passiva i frågan. Det är självklart helt felaktigt"

Men nu har alltså kanalen ändrat sig. I går lämnade de in en anmälan till Norrmalmspolisen i Stockholm.

- Vi har gått den vanliga vägen men det har fortsatt att spridas, i stället för att publicera den har man publicerat länkar. Nu känner vi att det får vara nog och låter det gå den juridiska vägen, säger Göran Ellung, informatör på TV4.

Han är påpekar att det är ovanligt att TV4 går så här långt.

– Beslutet kändes enklare eftersom Fredrik känner att filmen inte har försvunnit.

TV4 har ännu inte gjort några skadeståndsanspråk.

"Känns som en upprättelse"
Fredrik Jönsson, som själv anmält Nationell Media för förtal, är glad över att kanalen valt att anmäla upphovsrättsintrånget.

- Det känns som en upprättelse. Jag tycker det är viktigt för mediebranschen att TV4 tar avstånd från nazism, säger han.

Fredrik Jönssons anmälan mot Nationell Media är, enligt Jerry Holmberg hos Malmöpolisen, överlämnad för beslut om en eventuell förundersökning.

Tar avstånd från brott mot lagen om upphovsrätt
Expo har förgäves sökt Nationell media för en kommentar. Efter att hemsidans upphovsmän blev kontaktade av TV4 första gången publicerades dock en kort kommentar. Där står bland annat:

"Nationell Media och personerna bakom projektet följer TV4:s uppmaningar och tar kraftigt avstånd från brott mot lagen om upphovsrätt."

Enligt Norrmalmspolisen kommer ärendet att börja behandlas under dagen.