Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Stockholms Stora synagoga talade författaren och psykologen Hédi Fried, 91, och möttes av en lång, stående applåd. Programmet, arrangerat av Judiska församlingen, avslutades med att Hédi Fried och prinsessan Sofia arm i arm ledde en procession förbi minnesmonumentet med sina 8 500 namn utanför synagogan, följda av partiledare, riksdagsmän och hundratals besökare.

I den glest besatta St Jacobs kyrka i Kungsträdgården, ett stenkast från den stora synagogan, tände 81-åriga romen Papusa Ciuraru ett ljus för Förintelsens offer. Hon fick sitta på hedersplats när organisationen É Romani Glinda ("Den romska spegeln") arrangerade en minnesstund på Förintelsens minnesdag.

Men efter den gripande ceremonin kördes en väl påpälsad Papusa Ciuraru av vänner till ett härbärge i Slakthusområdet – hon är i dag en av många romska tiggare på Stockholms gator och torg.

Offren hedras över hela världen

Den 27 januari varje år samlas människor över hela världen för att hedra Förintelsens offer. Det sker på samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen befriades 1945 av sovjetiska Röda armén.

I Sverige har dagen haft status som nationell minnesdag sedan 1999 och 2005 beslöt FN att utnämna 27 januari till internationell minnesdag.

På ett 80-tal platser runt om i Sverige hölls samtidigt denna dag manifestationer mot antisemitism, rasism intolerans, främlingsfientlighet och antiziganism.

Överlevare vittnade

På Raoul Wallenbergs Torg arrangerade Forum för levande historia en mycket välbesökt – och välbevakat – minnesstund, upplyst av hundratals små lyktor och blå och gröna strålkastare.

Två överlevande från Förintelsen - Dina och Jovan Rajs - vittnade om krigets ofattbara brutalitet, han som barn från Belgrad och hon som barn från Novi Sad i forna Jugoslavien. På första bänk satt Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren och lyssnade intensivt.

I den fullsatta Stora synagogan talade bland annat 91-åriga Hédi Fried sedan fem ungdomar tänt var sitt ljus till minne av mördade släktingar.

– Nu har tredje och fjärde generationen tagit emot budkavlen. Vid 91 års ålder har jag hopp om framtiden, sa hon.

Tidigare på dagen hade två barnbarn till överlevande – Adina Krantz och Nadine Gerson – tagit emot stipendium ur Micael Bindefelds stiftelse för sitt arbete med föreläsningar i landets skolor.

Om det var glest i bänkraderna i St Jacobs kyrka i Kungsträdgården var värmen desto starkare från talare, musiker och åhörare när É Romani Glinda tillsammans med Stockholms domkyrkoförsamling bjöd på ett flera timmar långt program.

Även här talade kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kuhnke och överintendenten på Forum för levande historia, Ingrid Lomfors, om vikten av att aldrig glömma Förintelsen. Christer Mattsson, tillförordnad föreståndare för Segerstedtinstitutet, berättade om sin mycket speciella släkthistoria och Thomas Hammarberg, ordförande för Kommissionen mot Antiziganism, avslöjade att vi mitt ibland oss i kyrkan hade en rom som överlevt Förintelsen.

Överlevde Förintelsen – tigger på gatorna

Han vände sig till 81-åriga Papusa Ciuraru, som satt sida vid sida med kulturminister Alice Bah-Kuhnke. Han berättade hennes historia som överlevande undan Förintelsen och på gamla dagar som tiggare i Stockholm för att kunna försörja sin stora familj.

– Inte nog med att hon tvingas tigga på gator och torg. Härom dagen blev hon misshandlad av en känd rom-hatare som sparkade henne i ansiktet. Det måste finnas möjligheter att hjälpa henne. Papusa Ciuraru är troligen den enda rom jag mött som överlevt Förintelsen, sa Thomas Hammarberg.

I kyrkbänkarna bakom honom satt flera landsmän till 81-åringen som, när minnesstunden var avslutad, tog sina väskor och försvann ut i kvällens mörker.