Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en film som gruppen producerat kallar den sig för "underjordiska nationalsocialister" och tar på sig nio mord. Morden begicks mellan 2000 och 2006. Gruppen tar också på sig mordet på en poliskvinna 2007 och två sprängdåd som skadade 22 personer, de flesta med utländsk bakgrund, rapporterar Der Spiegel. Gruppen som består av minst tre personer misstänks även för 14 bankrån.

Det var när polisen hittade två av medlemmarna, Uwe Böhnhardt och Uwe Mundos, döda i en husvagn som historien började rullas upp. De båda hade troligen begått självmord. En tredje medlem, Beate Zschäpe, överlämnade sig till polisen, efter som det verkar, ha bränt ner det hus där trion levt. I det utbrända huset hittade polisen fyra DVD-filmer där gruppen tog på sig morden. Filmerna hade förberetts för att skickas till islamiska kulturcenter, Vänsterpartiet och till media.

Upptäckten har väckt en debatt om högerextremism i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel sa på måndagen att hon vill undersöka om det är möjligt att förbjuda partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD. Inrikesministern Hans-Peter Friedrich vill se bättre samordning mellan regionala och nationella säkerhetsmyndigheter.

Avslöjandet av terrorcellen har också skapat kritik mot säkerhetstjänsten. Politiker kräver en utredning angående en tidigare anställd inom underrättelsetjänsten som ska ha befunnit sig i närheten av fem mordplatser. Agenten befann sig vid en mordplats i Kassel 2006. Han förhördes i samband med mordet för flera år sedan men avskrevs från utredningen. Av kollegor beskrivs agenten som "lille Adolf" eftersom han uppges ha högerextrema åsikter. Själv har agenten sagt att han befann sig på internetkaféet för att söka kontakt med kvinnor på internet.

Agenten har sparkats och jobbar nu för lokala myndigheter i delstaten Hessen.

Nazistgruppens terrorvåg har även lett till en debatt i Tyskland om utnyttjandet av avlönade informatörer. Kritiker säger att det förfarandet inte fungerat och menar att det oavsiktligt kan leda till att finansiera högerextrema aktiviteter. Enligt uppgifter till Der Spiegel fick underrättelsetjänsten nys om nazist-trions medlemmar när de på 90-talet anslöt sig till den nazistiska scenen. De byggde då bombattrapper, samlade vapen och sprängmedel. Men myndigheterna tappade kollen på dem 1998, samtidigt som terrorcellens verksamhet satte igång.

Muslimska grupper och mordoffrens barn har kritiserat tyska myndigheter för att vara blinda inför det högerextrema hotet.

Själva terrorcellen och morden leder till flera frågeställningar. Exempelvis om det finns fler medlemmar i gruppen än de tre kända. I måndags häktades en 37-årig man, misstänkt för att ha hjälpt terrorcellen med körkort och pass 2007.

En annan frågeställning är även om gruppen fått in pengar från fler håll än genom bankrånen de utfört som inbringat 600 000 kronor. Andra frågor rör fynden av vapnen och DVD-filmer. Sparade terrorcellen poliskvinnans vapen som trofé och hur klarade filmerna branden? En tjänsteman som Der Spiegel talat med säger att det faktum att DVD-filmerna klarat branden väcker frågor.

Det finns farhågor för att det kan finnas fler nazist-terrorceller i Tyskland.