Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

David Duke är "skyldig att lämna tyskt territorium utan dröjsmål" löd uttalandet från polisen i Köln. Anledning som uppges är att han sedan tidigare har reseförbud i ett annat europeiskt land. Gripandet av Duke kan därmed vara kopplat till en händelse i Tjeckien 2009, då han utvisades ur landet efter misstankar om att han hade förnekat Förintelsen. rapporterar Huffingtonpost.

Dukes meddelar på sin hemsida att han inte är kvar hos polisen, men att han tänker stanna i Tyskland för att kämpa för sina bröder och systrars rätt att uttrycka sina åsikter. Han vädjar till sina anhängare att bidra med ekonomiskt stöd.

David Duke har en lång historia i nazistiska kretsar. Vid 28 års ålder blev han ledare för Ku Klux Klan. Han kandiderade 1988 och 1992 till delstatsguvernör.

Duke reser ofta runt och föreläser. Bland annat talade han 2006 på en Förintelseförnekar-konferens i Iran. Där uttryckte Duke sitt stöd till franska forskare som fängslats efter att de förnekat bruket av gaskammare under Förintelsen.

Tyskland kämpar just nu för att ta itu med nazistiska grupper och reda ut den nazisthärva som har skakat landet sedan början av november, då två ur nazisttrion, Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, hittades döda i en husvagn. NSU har tagit på sig morden på nio invandrare och en polis mellan åren 2001 och 2007.