Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 9 oktober 2019 som den 28-årige högerextremisten Stephan Balliet försökte tränga sig in i en synagoga i Halle, Tyskland, i samband med firandet av högtiden Yom kippur. Han var beväpnad med egentillverkade sprängämnen och vapen men lyckades inte ta sig in i synagogan. Istället sköt han ihjäl två personer i anslutning till synagogan, han öppnade även eld mot polisen. 

Livstids fängelse

På måndagen dömdes terroristen till livstids fängelse för två mord och över 50 mordförsök efter en 26 dagar lång rättegång, rapporterar Deutsche Welle. I rätten lyfte Stephan Balliet olika antisemitiska konspirationsteorier och förnekade Förintelsen. Under utredningen har den tyska polisen kritiserats för att inte granskat den högerextrema nätmiljö som Balliet var en del av. Liksom många andra uppmärksammade terrorister tycks Stephen Balliet ha radikaliserats på internet. Utredningen har inte visat att han var organiserad i någon känd högerextrem organisation. 

Balliet hade lagt ut ett manifest på nätet fyllt av konspirationer om en dold judisk makt och om att befolkningen i väst håller på att bytas ut. Balliet, som filmade sitt dåd, har erkänt att han drevs av antisemitiska motiv.

Hade Stephan Balliet lyckats att ta sig in i synagogan hade det kunde leda till det värsta antisemitiska terrordådet i Tyskland sedan andra världskriget. 

Ämnen i artikeln