Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De senaste åren har kvinnorna i den tyska extremhögern blivit mer synliga både i media och i politiken. Flera bedömare är bekymrade över den nya inriktningen och enligt en talesman för den tyska underrättelsetjänsten bevakar man noga utvecklingen.

– Tendensen går att urskilja även i andra länder, men ingenstans är den så tydlig som här i Tyskland, säger Rena Kenzo, som är forskare och specialist på kvinnor och högerextremism.

Genom att utnyttja och framhäva bilden av den oskuldsfulla kvinnan framstår extremhögern som mer rumsren, samtidigt som många kvinnor lockas av att se sig själva representerade offentligt.

Når ut till kvinnor

Eftersom kvinnor med nationalistiska och konservativa åsikter av tradition ofta arbetar inom utbildnings- och omvårdnadssektorn är möjligheterna att nå ut till en större del av befolkningen stora.

– Det här är en utveckling vi bör ta på största allvar, konstaterar journalisten Andrea Röpke som har publicerat flera stora studier om högerextremismen i Tyskland.

Hennes åsikt får stöd av en undersökning i tyska tidningen Bild am Sonntag från juni 2007 som visar att hela 14 procent av de tillfrågade kvinnorna skulle välja ett parti till höger om Tysklands största konservativa parti, kristdemokratiska CDU.

Ett generationsskifte

Kvinnornas nyvunna status beror enligt Rena Kenzo till stor del på ett generationsskifte. Men det finns även historiska förklaringar

– För många kvinnor i östra Tyskland var enandet mellan- öst och väst ett bakslag. Det kapitalistiska systemet underminerade deras roll både på arbetsmarknaden och i familjen. I den konservativa ultrahögern återfår de ett värde i egenskap av kvinnor och mödrar, något som i synnerhet lockar unga kvinnor med dålig ekonomi, förklarar Rena Kenzo.

Ytterligare en orsak till det spirande kvinnliga engagemanget är att kvinnorna till skillnad från sina åsiktsbröder sällan är inblandade i våldsamheter. Medan polis och antirasistiska organisationer har motarbetat den manliga majoriteten har kvinnorna ostört kunnat ägna sig åt organisering och mobilisering ända sedan 1990-talet.

Antalet kvinnor ökar

I dag ökar antalet aktiva kvinnor i högerextrema organisationer stadigt och de mest tongivande kvinnoförbunden deltar aktivt i den offentliga debatten både lokalt och nationellt.

– Visst finns det numera ett större utrymme för kvinnorna i högerextrema miljöer att skapa sina egna förebilder. Men det är fortfarande den konservativa synen på kvinnans roll i samhället som mor och maka som dominerar, säger Rena Kenzo.
Och bakom avväpnande leenden och initierade argument döljer sig enligt experterna samma värderingar som de tongivande männens.

– Vi får inte göra misstaget att tro att de här kvinnorna är harmlösa. De är precis lika främlingsfientliga, rasistiska och islamofobiska som männen, säger Andrea Röpke.

 

 

 

Ämnen i artikeln