Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var vid en nazistdemonstration den 17 Augusti 1996 i staden Worms i västra Tyskland, som NPD-ledaren fångades på bild tillsammans med Uwe Mundlos och Beate Zschäpe, två ur nazisttrion, Nationalsozialistischer Untergrund, NSU. Demonstrationen var till minne av dödsdagen av Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess.

När bilderna togs var Apfel ledare för NPD:s ungdomsorganisation. Ett fotografi visar att Apfel står någon meter ifrån Zschäpe. På andra fotografier ser man Zschäpe och Mundlos stå tillsammans. Knappt två år efter att bilderna togs gick nazisttrion under jorden, rapporterar Der Spiegel.

Enligt den tyska nationella underrättelsetjänsten deltog 250 högerextremister vid minnet av Rudolf Hess, varav ca 50 av dem tros vara medlemmar ur gruppen Thüringer Heimatschutz som även nazisttrion tillhörde. Under minnesdagen grep polisen ca 170 anhängare och Apfel fick betala böter i egenskap av ledare för den olagliga demonstrationen.

Apfel och NPD har försökt distansera sig från NSU och beskrivit nazisttrion som brottslingar. I ett meddelande på NPD:s hemsida på onsdagen hävdar Apfel att fotografierna från demonstrationen saknar betydelse. Han menar att nazistcellens deltagande vid demonstrationen inte är ett bevis för att det skulle finnas ett samband mellan NPD och terroristerna. Men två personer som befann sig på demonstrationen har gripits för att ha hjälpt terrortrion, en av de som nu gripits var den förre detta vice ordförande för NPD i Thüringen, Ralf Wohllenben.

Det finns ett antal länkar som kan koppla ihop NPD med nazisttrion, men det är fortfarande ovisst hur starka banden var mellan partiet och trion. Det har framkommit att 32-åringen som gripits tidigare sökte skydd hos sin tvillingbror i Brandenburg. Enligt årsrapporten från 2010, av säkerhetstjänsten i Brandenburg, var tvillingbrodern en lokal representant för NPD:s ungdomsorganisation.

Om konkreta bevis dyker upp som kan koppla NPD med nazisttrion kan det få en avgörande betydelse i den pågående debatten i Tyskland om att förbjuda partier.