Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bandmedlemmarna i Landser greps ursprungligen 2001 när de tyska myndigheterna gjorde en aktion mot extremhögern som ett led i kampen mot nazistisk brottslighet.

Åklagaren menar att bandet genom sin musik har propagerat för en "arisk revolution". Eftersom nazistisk propaganda är förbjuden enligt den tyska grundlagen har produktionen av Lansers skivor skett utomlands, bland annat i Sverige.

Åklagaren menar att skivorna innehåller "rasistisk och antisemitisk hatpropaganda". I en CD som Landser gjort uppmanar de till att bomba Israel. I andra texter glorifieras kända nazister från Hitlertiden. I texten till ”Farfar var Sturmführer” hyllas SS-veteraner.

I Sverige producerades Landsers skivor av Ragnarock Records i Helsingborg. Även här har bandet varit föremål för rättsliga åtgärder. När polisen gjorde ett beslag vid en vit makt-konsert i Uppsala 1996 var det bland annat Landsers skiva Republik der Strolche, ungefär "Luffarnas republik", som blev föremål för en rättslig process mot skivbolagsdirektören Erik Blücher.

I texterna beskrevs bland annat turkar som "blodtörstiga mördare" och en låt uppmanar till att stoppa invandringen med vapenmakt.

Efter flera års förhandlingar fälldes Blücher 1999. Han dömdes först till tre månaders fängelse men fick straffet omvandlat till dagsböter av hovrätten, som ansåg att brottet var att betrakta som en "engångsföreteelse".

Ämnen i artikeln