Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

NPD, Nationaldemokratische Partei Deutschlands, fick 4,6 procent och missade därmed med spärren på fem procent. Men en undersökning bland väljarna visar att bland män under 30 år, så stödjer 15 procent partiet, uppger Deutsche Welle.

Professor Hajo Funke, som är expert inom sociala och politiska frågor, menar att man inte kan betrakta NPD som inflytelselöst bara för att partiet hamnade utanför parlamentet. Han menar att det har inflytande över den våldsamma kultur som råder i vissa ungdomskretsar.
– Antalet våldsamma överfall i Sachsen-Anhalt ökade igen under 2010. Den här våldskulturen är en rasistisk kultur, problemet finns fortfarande kvar eftersom det inte blivit ordentligt hanterat, säger han till Deutsche Welle.

Michael Grunzel, talesperson för NPD i Sachsen-Anhalt, menar att NPD inte bidrar till våldshandlingar. Han hävdar att det är deras kandidater som är utsatta.

NPD kandiderade inte i Sachsen-Anhalt valet 2006. Helgens resultat visar att partiet har större stöd i landsbygdsområden än i städerna. I en ort, Laucha, fick partiet stöd av nästen 19 procent.

Enligt valanalytiker anses det relativt höga valdeltagandet, 51 procent, hjälpt till att hålla NPD utanför parlamentet. Men även enskilda representanters utspel anses ha påverkat valresultatet, till exempel publicerade en av partiets toppkandidater Hitlers Mein Kampf på internet.

NPD saknar representation i det nationella parlamentet, men är representerade i två delstatsparlament, Sachsen och Meckelenburg-Vorpommern.