Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nazismen som kärlekens ideologi och judar som tagit över SD. Under de senaste dagarna har Expo.se kunnat berätta om sverigedemokrater som klampat i klaveret rejält. Sverigedemokraterna beskriver snedstegen som vanligt som isolerade händelser. Men problemet för partiet är större än så. De återkommande rapporterna om personer som bryter mot partiets officiella städade linje visar att Sverigedemokraterna inte lyckats städa upp i partiet.

I fredags var det partiveteranen Solveig Renhammar-Metus som i en artikel på Expo.se beklagade sig över att "judar styr partiet". På måndagen kunde vi berätta att partiets frontfigur i Kungsbacka Mattias From gav Metus sitt stöd. I en annan artikel samma dag förklarade Sverigedemokraternas vice ordförande i Ale, Eddie Påfvelsson, att nazismen är kärlekens, naturens och djurens ideologi.

Det har inte varit lätta dagar för ett parti som hävdat att det har städat rent i partiet. För vi kan ju Sverigedemokraternas mantra vid det här laget. Visst hade partiet problem under de första åren, men det vara bara barnsjukdomar. När Mikael Jansson tillträdde som partiledare rensades de extrema krafterna ut ur partiet. Sedan dess har alla former av kopplingar till nazismen varit att betrakta som isolerade händelser. När Sverigedemokraterna har konfronterats med att personer i partiet tidigare varit aktiva i nazistgrupper, skänkt pengar till vit makt-rörelsen eller flirtat med nazismen har partiet alltid haft en förklaring.
Det är medias skeva beskrivning av partiet som gör att folk missuppfattar vad Sverigedemokraterna står för. Det har beskrivits som en infiltration. Och i många fall menar partiledningen att man helt enkelt inte känt till personen i fråga.
Det har aldrig att göra med partiet i sig.

Men dessa återkommande rapporter om personer som trampat i klaveret är inte en serie isolerade fall. Det är ett resultat av att Sverigedemokraterna är det stora invandringsfientliga och nationalistiska partiet. Det enda stora partiet som talar samma språk som den svenska extremhögern.

Nej, Sverigedemokraterna är inget nazistiskt parti. Jimmie Åkesson har flera gånger tydligt förklarat sin avsky för nationalsocialismen. Han har gjort det så tydligt att partiet numera är avskytt inom den rasideologiska miljön.

Officiellt är avståndet långt mellan Sverigedemokraterna och nazisterna. Men samtidigt finns ett retorisk släktskap. Både nazister och Sverigedemokrater talar om svenskfientlighet och anklagar det politiska etablissemanget för att ha svikit sitt land.
Det skapar beröringspunkter. Och för många är likheterna viktigare än skillnaderna.

För några år sedan förklarade en veteran i nazistkretsar i ett inlägg på det nazistiska forumet Nordisk att han skulle gått med i SD om han inte redan var "bränd".

I många av de fall som vi kunnat avslöja på Expo.se och i tidskriften Expo genom åren är det tydligt att personer i SD har svårt att dra en rågång. De ser inga problem att kombinera sitt medlemskap i partiet med sina sympatier för antisemitiska konspirationsteorier eller nazismens idéer.

Men det är inte bara det ideologiska släktskapet med nazismen som är orsaken.
Sverigedemokraterna vill framställa sig som ett parti som inte tvekar att kasta ut de som inte kan hålla sig inom ramarna. Men faktum är att partiledningen under de senaste åren faktiskt tänjt på de där ramarna. I en intervju i tidskriften Expo 2008 förklarade Jimmie Åkesson att man som företrädare för SD inte får ha ett förflutet inom "rasist- eller nazistorganisationer".

I dag är partiet betydligt mer tillåtande. Partiets gruppledare i Göteborg Patrik Ehn har till exempel en bakgrund i det nazistiska Nordiska rikspartiet. 2010 uppmärksammades Erik T Johansson, nämndeman i Värmlands tingsrätt, efter att han i ett mejl till en dåvarande partikamrat länkade till grovt antisemitiska sajter. En av sajterna påstod att "Tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna". Även Förintelsen ifrågasattes. Själv skrev T Johansson om sajterna "ingen rök utan eld" och "att den officiella historien och påståenden måste tas med en stor nypa salt.". Ett uteslutningsärende inleddes mot Erik T Johansson, men han fick stöd av distriktsordföranden i Värmland Runar Filper som menade att det inte fanns någon anledning att betvivla T Johansson.

2011 meddelade Sverigedemokraterna att Erik T Johansson fick stanna kvar i partiet. Om samma sak hade hänt för tio år sedan hade Erik T Johansson med största sannolikhet kastats ut ur partiet.

Den allt mer tillåtande kulturen är kanske tydligast hos den unga generationen Sverigedemokrater.

I en granskning av ungdomsförbundets medlemmar 2010 kunde tidskriften Expo avslöja flera fall av tydliga kopplingar till den rasideologiska miljön.

18 personer hade tidigare varit medlemmar i nazistiska organisationer.
41 personer hade beställt böcker, skivor eller annat material från vit makt-bolag.
9 personer hade deltagit på aktiviteter som arrangerats av vit makt-grupper.
5 personer hade skänkt pengar till nazistiska grupper.
31 personer var medlemmar i uppenbara vit makt-grupper på Facebook, som exempelvis nazistiska Svenskarnas partis grupp.

Ingen av dem blev föremål för uteslutning eller någon som helst form av vidare utredning från ungdomsförbundet. Med största sannolikhet är de flesta av dem kvar i partiet. Flera av dem kommer kanske att väljas in i en kommun någonstans i landet i samband med nästa val 2014.

Det är med andra ord inte sista gången vi får höra lokala företrädare för Sverigedemokraterna ge uttryck för idéer som ledningen hävdar att man rensat bort. De kommer att komma för partiet inte längre är lika noggranna med att hålla rent. De kommer att komma för att Sverigedemokraterna är och kommer att förbli favoritpartiet i riksdagen för alla dem som vill avveckla det mångkulturella samhället.