Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Jag älskar sanning och uppriktighet. Fick min dom idag med ett telefonsamtal från Ordf för valberedningen SD HBG. Att jag inte fick något förtroende att vara kvar till kommunvalsedeln för 2014 val. Ja nu är det att gå vidare till annan kommun", skriver Kjell Dahlin som sitter i Helsingborgs kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna på Facebook.

Dahlin fick i mars en varning av Sverigedemokraterna i samband med att partiet uteslöt tolv medlemmar. Varningen kom efter att Dahlin länkat till en nazistisk sajt. Expo Idag har även uppmärksammat att Dahlin "gillat" rasideologiska grupper på Facebook.

Att Dahlin spärrats från att ställa upp i nästa kommunval på Sverigedemokraterna i Helsingborgs vallistor beror dock inte på det.

Partiets pressekreterare Martin Kinnunen säger till Expo Idag att han inte känner till att Dahlin inte får vara med på listorna.

– Du får ta det med lokalavdelningen det är inte något jag känner till. Han är inte utesluten. Det har inte fattats något sådant beslut, säger Martin Kinnunen.

Enligt källor med insyn i partiet vill Sverigedemokraterna i Helsingborg "markera" mot Dahlin. Det dels för att han röstade emot att styrelsen i Helsingborg skulle få ansvarsfrihet och dels för att han själv ställde upp som ordförandekandidat och utmanade den sittande ordföranden Dick Johansson.

– Det pågår en utrensning i Helsingborg. De som varit kritiska ligger dåligt till, säger en källa.

Samma bild målas upp av ytterligare en person i partiet, som vill vara anonym;

– De vill markera mot alla som inte varit lojala den rådande styrelsen i distriktet. Dahlin visade dessutom att han vill ha en ställning och blev därmed ett hot när han ställde upp som ordförandekandidat i Helsingborg.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Syd, Mikael Eskilandersson, som även sitter i Helsingborgs valberedning hävdar först att han inte känner till att Kjell Dahlin inte ska få ställa upp på vallistorna.

– Det vet jag ingenting om. Vad jag vet får han ställa upp. Sedan är det upp till valberedningen vilken plats han får. Han får givetvis kandidera som alla andra, säger Eskilandersson.

Valberedningens ordförande i Helsingborg Heidi Kronvall menar att Eskilanderssons uppgifter inte stämmer. Det var hon som ringde upp Kjell Dahlin och deras beslut för Dahlin.

– Eskilandersson sitter i valberedningen och han känner till detta. Visst gör han det. Det är väl självklart att jag inte tagit detta beslut själv. Du får ta med honom varför han säger så, säger Kronvall.

Kronvall säger vidare att hon ringde upp Dahlin eftersom hon är ordförande i valberedningen. Hon vill dock inte gå in på varför han inte ska få ställa upp.

– Eftersom jag tycker att det är väldigt personligt så får han berätta det själv, säger hon.

När Expo Idag konfronterar Eskilandersson med Kronvalls uppgifter ändrar han sin historia.

– Det Kronvall sagt till honom är att han med största sannolikhet inte kommer att komma med på någon lista och det därför inte är någon stor mening för honom att kandidera. Men han har givetvis lov att kandidera om han vill det, säger Eskilandersson.

Enligt Eskilandersson har det gjorts en undersökning bland Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamöter i Helsingborg och att den visar att Dahlin inte har något förtroende i gruppen.

Varför sa du inte detta första gången vi pratade?

– Det tänkte jag inte på, men du frågade varför han inte fick kandidera och det finns det inget beslut på. Han får kandidera till vad han vill. Vi har mer berättat vilken plats han kommer hamna på. Han kommer sannolikt hamna ganska lågt eftersom han inte har förtroende, säger Eskilandersson.

Har detta att göra med att han utmanade Dick Johansson som ordförande?

– Nej, egentligen inte. Varför han har så lågt förtroende får du fråga de som deltog i undersökningen.

Kjell Dahlin vill inte uttala sig när Expo Idag når honom.

Ämnen i artikeln