Utsatt minoritet
I den sista delen i Expos serie över rasistiskt och främlingsfientligt våld under 2011 tar vi upp den situation som delar av Europas romska befolkning lever under. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg menar att vi ser en växande antiromsk atmosfär.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:25
Publicerad: 2011-12-30, 04:14
Lästid: 2 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Den 23 september i den bulgariska staden Katounitsa omkom en man efter att han blivit påkörd av en bil. Invånare i staden höll en romsk familj ansvarig för den 19-årige mannens död. Det blev startskottet för en rad antiromska protester, som snabbt spreds sig till flera bulgariska städer. Demonstrationerna har innefattat rasistiska slagord och förstörelse av egendom, bland annat har hem satts i brand. Såväl högerextrema grupper som fotbollsupportrar har deltagit vid protesterna. Många romer har varit rädda och inte vågat lämna sina hem.
Situationen i Bulgarien är inte på något sätt unik. Många romer i Europa möter i sin vardag såväl diskriminering som våld. I länder som Tjeckien och Ungern har det även under 2011 anordnats antiromska demonstrationer. Samtidigt som politiska partier försöker spela på de främlingsfientliga strömningarna och fiska efter röster genom att hetsa mot romerna. En som oroas över utvecklingen är Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg. Han menar att intoleransen mot minoritetsgrupper tilltagit.
– Vi ser också en växande antiromsk atmosfär. Partierna längst ut på högerkanten, så som Jobbik i Ungern och Ataka i Bulgarien, använder sig av en hämningslös propaganda. Men det som oroar mest är att partierna i mittfåran ger vika och börjar ta efter deras retorik, sa han i en intervju till Expo.
Även FN och EU har uttryckt oro över romernas situation. I april antog EU ett ramverk som syftar till att ta fram integrationsstrategier för att hindra att romer exkluderas. Det påpekas dock att det måste finnas ett tydligt åtagande från medlemsländerna för att målen ska kunna nås. Frågan är hur stor den viljan är. Människorättsorganisationer som European Roma Rights Centre har upprepande gånger upplevt att de måste skicka uppmaningar till olika länders myndigheter om att de ska säkerställa att romer får det skydd de behöver mot våld och trakasserier.