Utspelet kan ändra vit makt-rörelsens syn på SD och SDU
I måndags kritiserade Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, sitt moderparti för sin ensidiga politik i Israel-Palestina-konflikten. Debattartikeln som publicerades i Aftonbladet har väckt starka reaktioner i partiet. Inte för att ungdomsförbundet nu visar att man står på egna ben, utan för att man öppnar en av de mest känsliga frågorna i partiet.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:24
Publicerad: 2011-11-09, 09:56
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Ändå har partiet fått en prägel som pro-israeliskt parti. Trots, eller kanske tack vare, den luddiga utrikespolitiken har ledande personer haft fri lejd att sprida sina tankar kring Israel och Palestina. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth och hans bror Ted Ekeroth, kommunpolitiker i Lund, har tagit alla chanser att visa sitt stöd för Israel. Kent Ekeroth som också är internationell sekreterare har dessutom byggt allianser med ultrakonservativa israeliska politiker. Även partisekreteraren Björn Söder har sedan länge varit tydlig i sitt stöd till Israel.
Den pro-israeliska hållningen har smugit sig in i partiledningen utan några beslut på partiets årsmöten. Och till slut resulterade den nya hållningen i praktisk politik när partiet valde att gå emot förslaget att ge Palestina medlemskap i FN.
Det är detta SDU nu vänder sig emot. Gustav Kasselstrand och William Hahne beskriver i sin debattartikel ett moderparti som har svikit sin neutralitet. Enligt partiets nationalistiska princip ska alla folk ha rätt till ett land, menar ungdomsförbundet. Det borde också gälla Palestina, konstaterar Kasselstrand och Hahne.
Att ett ungdomsförbund sticker upp mot moderpartiet är inget ovanligt. Men när det gäller just Sverigedemokraterna måste ungdomsförbundets uppror mot partiledningen ses som ett historiskt ögonblick. När det gäller Sverigedemokraterna har det tidigare varit svårt att se skillnad mellan ungdomsförbund och moderparti.
Nu vill alltså ungdomsförbundet bryta ny mark. Visa att man kan stå på egna ben.
Hade det handlat om kärnkraften, brottsbekämpning eller skolpolitik hade de flesta sverigedemokrater nöjt kunna konstatera att partiet mognat till den grad att ungdomsförbundet utvecklats till en frispråkig, fristående organisation.
Men så blev inte reaktionerna. Ungdomsförbundets krav på att Sverigedemokraterna måste erkänna en palestinsk stat rör om i en av de mest känsliga frågorna i partiet. Frågan om Israel och Palestina handlar för Sverigedemokraterna inte bara om själva konflikten i sig, den berör också partiets förhållande till vit makt-världen, ja hela partiets resa från sitt bruna arv in i den mer rumsrena antimuslimska gemenskapen.
Bortsett från själva sakfrågan handlar också många av reaktionerna efter SDU:s utspel om just detta.
På riksdagsledamoten Erik Almqvists facebook-konto anklagar Kent Ekeroth undertecknarna till debattartikeln för att låta som nazister. Han förutspår till och med att partiet nu kommer att locka till sig fler radikala personer.
I viss mån har Kent Ekeroth rätt i sin varning. Den mest hårdkokta delen av den nazistiska rörelsen kommer inte att ändra sin åsikt när det gäller Sverigedemokraterna, men med en uttalad politik som inte villkorslöst stödjer Israel ställer SDU dörren på glänt till mer radikala grupper.
Under de senaste åren har den dörren varit stängd. Partiets antimuslimska pro-israeliska profil har placerat partiet i ett fack som gjort det till paria inom vit makt-miljön.
Men nu är tongångarna annorlunda. På kommentarsfälten på den antisemitiska nyhetssajten nationell.nu beröms Kasselstrand för sitt utspel. Patrik Forsén från Nordisk Ungdom, som tidigare förklarat sitt stöd till SD, hyllar utspelet.
Med SDU:s krav på moderpartiet kan landskapet förändras. Inte för att det förändrar SD:s förhållningssätt till vit makt-grupperna, utan för att vit makt-grupperna ser ett parti som med sitt ungdomsförbund i täten tar ett litet, men i den här världen symboliskt viktigt, steg bort från den inslagna vägen.