Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Om Sverigedemokraterna är splittrade när det gäller frågan om vem som ska sitta på de viktiga positionerna i partiet är enigheten i det närmaste total när det gäller partiets sakfrågor. När Sverigedemokraternas valmanifest presenterades var det få som överhuvudtaget hade något att anmärka på. Om Sverigedemokraternas politiska inriktning råder det med andra ord inget tvivel inom de olika falangerna.
Tvivel lär dock uppstå hos väljarna. Sverigedemokraternas valmanifest innehåller nämligen centrala krav som onekligen är svåra att tyda.

Invandringen partiets profilfråga
Framför allt handlar det om invandringen, det som partiledaren Jimmie Åkesson under en presskonferens med skamligt få journalister närvarande, kallade partiets profilfråga. I en sådan viktig fråga bör partiet kunna ställa konkretare krav än följande:

”Stoppa massinvandringen och återgå till en ansvarsfull invandringspolitik där invandringen begränsas till en nivå som inte är högre än i våra grannländer.”

Den första och mest givna frågan är givetvis; Vilket av våra grannländer. Är det Finland eller Norge vi pratar om. I antal är det stor skillnad.

Den andra aspekten är den som huvudförfattaren till manifestet, Mattias Karlsson, gjorde uttryck för under förhandlingarna. När ett av ombuden föreslog att Sverigedemokraterna skulle kräva invandringsstopp, med undantag för spetskompetens till svenska företag, förklarade Mattias Karlsson i sann populistisk anda att bara för att man inte ska högre invandring betyder inte det att man kan ha lägre.

Finsk eller norsk nivå?
Vi har alltså ett parti som går till val med ett krav som kan betyda i princip vad som helst. Invandringsstopp eller samma mängd invandrare som Norge.

Det är som sagt ganska stor skillnad.

Under presskonferensen uppenbarade sig ännu ett problem för Sverigedemokraternas ledartrojka Jimmie Åkesson, Jonas Åkerlund och Anna Hagwall. Ett av partiets krav är:

”Skärpa villkoren för svenskt medborgarskap. Ett grundkrav ska vara att man levt i Sverige permanent och laglydigt under lång tid, att man behärskar svenska språket i tal och skrift, samt har tagit till sig den svenska kulturen.”

Svensk kultur skapar problem
När den givna frågan om vad svensk kultur är ställdes började de tre omedvetet att skruva på sig. Inte för att de inte stod för kravet utan för att de som vanligt har svårt att definiera vad svensk kultur är. Anna Hagwall gjorde ett tappert försök. Hagwall har ungerskt ursprung och har tagit på sig rollen att agera förebild för alla invandrare i Sverige. Allt ifrån kvinnor som sett sina familjer bli mördade, vandrat i berg som avskräcker äventyraren Ola Skinnarmo och slutligen lyckats smuggla sig in i landet till män som torterats för att de vägrat ställa upp krig för totalitära stater. Anna Hagwall har ett enkelt råd: Ta dig samman, ta inte hit dina släktingar och bli svensk. Svenskheten då, ja det är enligt Hagwall västerländska värderingar.

Efter Hagwalls tafatta försök att analysera svenskhet konstaterade Åkerlund att det krävs mer tid att göra det. Om inte Sverigedemokraterna kan beskriva svenskhet på en presskonferens med tre journalister lär de få svårt att nå ut med sitt budskap.

Hårda tag och populism
Resten av Sverigedemokraternas punkter i valmanifestet är ett potpuri av hårda tag, populism och en kostsam flirt med Sveriges pensionärer.

Om Folkpartiets krav på hårdare tag beskrivs som visioner för ett nattväktarsamhälle skulle Sverigedemokraternas krav vara utgångspunkt för ett sådant samhälles SA-trupper.

Ämnen i artikeln