Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

100819_svenskarna_1.jpg

Svenskarnas parti kandiderar i valet till åtta kommunfullmäktige fördelade över fem län. En genomgång av de kandidater som står på partiets listor till kommunfullmäktige visar att partiet är kriminellt belastat och att de allra flesta av de valbara namnen har en lång historia inom den svenska vit makt-miljön.

I Kalmar län kandiderar Svenskarnas parti till tre kommuner, Emmaboda, Kalmar och Mönsterås.
I Emmaboda företräds partiet av Anders Ärleskog och Alexander Helgesson. Anders Ärleskog satt tidigare i riksledningen för Nationalsocialistisk front, NSF, ett parti som 2008 omvandlades till först Folkfronten och sedan 2009 till Svenskarnas parti. I och med omvandlingen försvann de tidigare tydliga referenserna till nazismen. Anders Ärleskog har varit med hela vägen och är idag vice partiledare för Svenskarnas parti. Han är dömd för bland annat hets mot folkgrupp och skadegörelse. 2002 och 2006 kandiderade han för NSF till kommunfullmäktige i Karlskrona. Alexander Helgesson har åtminstone sedan 2006 rört sig i vit makt-kretsar och har bland annat stöttat nazistisk verksamhet ekonomiskt.

Rickard Pekkarinen är ensam kandidat för partiet i Kalmar. Han gick med i NSF 2003.

Johan Adolfsson som kandiderar till Mönsterås kommunfullmäktige har sedan 2003 rört sig i nazistiska kretsar. Han förekommer i belastningsregistret, bland annat för rattfylleri. Hans medkandidat i kommunen, Line Jern, är hon även dömd. 2007 fälldes hon för en misshandel.

I Skåne ställer Svenskarnas parti endast upp i en kommun, Svalöv. Partiets kandidater på orten är Andreas Carlsson och Rebecka Schnorrenberger. Andreas Carlsson har figurerat i vit makt-miljön sedan i början av 2000-talet. 2003 var han medlem i NSF och har sedan dess varit trogen partiet genom omvandlingarna. Han är dömd för misshandel, ringa vapenbrott och skadegörelse. Han kandiderade för NSF i valet 2006 i Kristianstad. Rebecka Schnorrenberger har sedan 2008 förekommit i vit makt-sammanhang – främst genom att hon varit aktiv på ett högerextremt forum. Hon gick med i NSF strax före ombildningen till Folkfronten.

I Västra Götaland kandiderar två av partiets främsta profiler i varsin kommun. Daniel Höglund kandiderar i Grästorp. Han gick under 1990-talets andra hälft med i NSF där han snabbt avancerade och snart kom att ingå i riksledningen. Efter ombildningen till Folkfronten och senare Svenskarnas parti har han fått, eller tagit sig, rollen som partiledare. Eftersom partiet inte tror på demokrati, så väljer inte medlemmarna vem som ska leda partiet. Höglund kandiderade 2002 till fullmäktige i Karlskrona för NSF och 2006 till Trollhättans kommun.

Den andra kandidaten i länet är Björn Björkqvist som ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Färgelanda. Han var under många år propagandachef inom NSF. Björkqvist har även varit drivande i förlaget Logik, som gav ut diverse antisemitiska böcker. Han har vid ett flertal tillfällen dömts för hets mot folkgrupp, men även våldsamt motstånd och ofredande. Björkqvist ställde även upp i valet 2002 då han kandiderade för NSF till Karlskronas fullmäktige.

I Västmanland kandiderar Svenskarnas parti med två personer till fullmäktige i Surahammar. Förstanamnet Mikael Johansson gick med i NSF 2003, först som stödmedlem för att senare bli vanlig medlem. 2007 dömdes han till dagsböter för skadegörelse, efter att han affischerat för NSF:s räkning i Hallstahammar. Andranamnet Jack Mothander gick 2007 med i NSF.

I Östergötland ställer partiet upp i Motala med en lista på två personer, Jonas Andersson och Filip Ståhlgren. Jonas Andersson har sedan mitten av 1990-talet synts i vit makt-kretsar. 2005 gick han in i NSF. Efter sin första dom 1995 har han vid ett flertal tillfallen återfallit i kriminalitet. Han är bland annat dömd för misshandel, förberedelse till grov misshandel, våld mot tjänsteman, vapenbrott och olovligt innehav av farligt föremål. Filip Ståhlgren gick med i NSF ungefär samtidigt som Andersson. Ståhlgren dömdes 2008 till böter för otillåten fordonstrafik.

EXPERT: "Svårt att gå till val under hakkorsfanan"
ANALYS: Svenskarnas parti satsar på småkommuner