Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i samband med att Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin talade i Trollhättan i måndags som någon kastade Tobleronechoklad emot henne. Ett gäng som stod på ett närliggande tak angavs som de som stod bakom attacken. Polisen sökte, enligt Expressen, efter gänget, men de försvann snabbt från platsen.
Nu tar en lokal grupp under namnet Vänersborgs fria nationalister på sig attacken. Det är på Svenskarnas partis hemsida som gruppen tar på sig ansvaret. Nätverket fria nationalister består av olika lokala grupper. Bakom nätverket står Info-14, som beskriver sig själva som ett oberoende nyhetsmedium. Info-14 är en viktig aktör inom den svenska vit makt-miljön. Bland annat är det Info-14 som varit drivande i stora gemensamma vit makt-arrangemang som den så kallade Salemmarschen och nationaldagsdemonstrationen i Stockholm.

Ett mindre störande inslag

Efter attacken gjorde såväl den lokala polismyndigheten som säkerhetspolisen bedömningen att det rörde sig om ett mindre störande inslag och att det inte finns någon misstanke om brott. Säkerhetspolisens pressekreterare Patrik Peter känner inte till att någon tagit på sig Tobleroneattacken. Informationen innebär dock inte att Säkerhetspolisen ändrar sin tidigare bedömning av det inträffade.
– Först får man i så fall fastslå att det är korrekt och sätta det i proportion till vad det handlar om, säger Patrik Peter.

Liknade händelse 2009

I fjol utsattes Mona Sahlin för en liknande attack. Vid hennes förstamajtal i Malmö kastades det Tobleronechoklad mot talarpodiet. Då var det Folkfronten, som numera heter Svenskarnas parti, som låg bakom aktionen.

Mona Sahlin lever sedan länge med skydd från Säkerhetspolisen. Bland högerextremister pekas hon ofta ut som "svenskfientlig" och "landsförrädare".
Stefan Engström (S) som är politisk sekreterare vill inte ge några kommentar till det inträffade.
– Vi kommenterar aldrig säkerheten runt Mona Sahlin, säger han.

Expo har försökt nå Vänersborgs fria nationalister för en kommentar.