Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I torsdags kunde Expo.se berätta att Andreas Lundkvist hösten 2004 marscherade med kända nazister i en manifestation i Sollentuna. Lundkvist är SD:s enda kandidat i Finspång, första namn i valet till landstingsfullmäktige i Östergötland och ordförande i Sverigedemokratisk Ungdoms (SDU) östdistrikt.

När Expo.se tidigare talade med Lundkvist försvarade han sig med att han inte visste om att det var den nazistiska organisationen Salemfonden som stod bakom manifestationen. Detta hade han blivit medveten om först på plats i Sollentuna.

Adam Linnerheim, SD:s distriktsordförande i Östergötland, sa i en kommentar till Östgöta Correspondenten den 4 augusti, att han efter samtal med Andreas Lundkvist förstått att det hela rörde sig om ett engångsmisstag och att han därför inte kommer plockas bort från valsedlarna.

All Cops Are Bastards
Nu visar ytterligare undersökningar som Expo.se gjort att Andreas Lundkvist har lagt ut bilder på webcommunity Lunarstorm från en fest han anordnade 2003. På en bild sitter ett gäng ungdomar i en soffa och på väggen bakom hänger en så kallad A.C.A.B-flagga som står för All Cops Are Bastards. A.C.A.B är ett känt uttryck bland raggare, skinnskallar och nazister.

På flaggan finns även en dödskalle som används av den nazistiska terrororganisationen Combat 18. Dödskallen är hämtad från den symbol medlemmar i Hitlers SS bar under andra världskriget. Från samma fest finns en bild på en person, knuten till den nazistiska rörelsen, iförd en tröja med texten RAHOWA. Den förkortningen står för Racial Holy War.

Minns ingenting
Som vid tidigare intervjuer med Andreas Lundkvist har han svårt att minnas eller ens förstå vad det är för bilder det handlar om.

Du har bilder på Lunarstorm från en fest med många nazistiska symboler. Vad har du för kommentar till det?

- Den enda bild jag har på Lunarstorm är på min motorcykel och min flickvän. Jag är hundra på att det inte ligger nån sån bild på min sida. Jag är hundra på att det inte finns nån, säger Andreas Lundkvist.

Vem har lagt upp bilderna?
- Jag vet inte vad du pratar om just nu.

Efter en stund kommer Andreas Lundkvist på var bilderna är tagna.
- Bilden med A.C.A.B-flaggan är från min lillbrors lägenhet och i fotbollens värld är A.C.A.B väldigt stort, säger Andreas Lundkvist.

Det står en person klädd i tröja med texten RAHOWA, vad tycker du om det?
- De kanske borde tänka lite innan de har på sig sånt.

Är det något du tar avstånd ifrån och fördömer?
- Det är inget jag skulle ha på mig.

Gud förlåter – det gör inte vi

På Lundkvists personliga sida på Lunarstorm finns en dödsruna över Daniel Wretström som mördades i Salem 2000. Hans död markerade startpunkten till den årliga nazistmarschen i Salemm. ”Du blev mördad för dina åsikter… Gud förlåter – det gör inte vi”, står det på Lundkvists sida.

- Då tyckte man att allt var förjävligt och skit så då kopierade man in den och sen var det inte så mycket mer med det, säger Andreas Lundkvist.

Har ingen kommentar
Martin Kinnunen, ordförande i Sverigedemokratisk ungdo, har ingen kommentar:
- Nej, du får återkomma senare, jag har ju slutat jobba nu.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON
KAJSA LINDOHF