Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jens Falck, 32, dömdes i Malmö tingsrätt så sent som för två år sedan för smuggling. Det var tolfte gången han dömdes. Första gången han dömdes var 1992, då han hade gjort sig skyldig till varusmuggling, olaga vapeninnehav och brott mot knivlagen. Året därpå dömdes han till fängelse för rånförsök. Sedan dess har hans liv präglats av kriminalitet. Han har bland annat dömts för stöld, dopningsbrott och grov olovlig tillverkning av och beredande av mäsk. Trots sitt kriminella förflutna ser Jens Falck inget problem med att kandidera för Sverigedemokraterna.

- Jag är ju så långt ner på listan så det är ju orimligt att tänka sig att jag kommer in direkt. Jag har gjort en vandelsförsäkran gentemot Sverigedemokraterna och förklarat att de mesta av mina synder är gjorda för många år sedan. Det var väl inget stort problem för dem. Det är därför jag är så långt ner på listan, annars skulle jag vara högre upp. Om jag inte hade haft mina gamla synder i påsen så att säga, säger han

Gamla synder… Det var ju två år sedan du dömdes senaste gången?

- Det var ytterligare ett till två år tidigare incidenten hände. Det var inte mer än att jag hade för mycket öl i bilen när jag körde över bron, så det är inga allvarliga saker.

Hur tycker du att det rimmar med partiets syn på kriminalitet att ha en person på listan som är dömd tolv gånger?

- Med tanke på att jag inte är kriminell i dag och inte har varit på flera år så rimmar det bra med mig och med partiet. Jag är mer för hårdare tag än gemene man tror jag.

Ingen lämplig företrädare

Trots att Jens Falck hävdar att Sverigedemokraterna sagt okej till hans kandidatur menar Sverigedemokraternas presstalesman, Mattias Karlsson, att han inte känner till Jens Falcks kriminella förflutna.

- Jag kan inte uttala mig om det här fallet innan jag har tittat på det. Det låter väldigt märkligt, det skulle vara om det finns extrema förmildrande omständigheter. Jag kan inte påminna mig om att det har förts några diskussioner kring det här.

Mattias Karlsson menar att personer med ett kriminellt förflutet givetvis ska kunna vara politiker, om de tydligt lämnat sitt tidigare liv bakom sig. När det gäller Jens Falck menar han att det gått för kort tid sedan han dömdes senast.

- Det låter ju inte som om han är en lämplig företrädare om han nu är dömd så sent som för två år sedan. Min personliga åsikt är att personer som är dömda så nyligen och har ett kriminellt förflutet inte är trovärdiga.

Tradition av kriminalitet

Det är inte första gången som Sverigedemokraterna har problem med straffade kandidater i Kristianstad. I Valet 2002 toppades Sverigedemokraternas lista med en då 23 årig man som var dömd vid tre tillfällen.

FAKTA: JENS FALCKS KRIMINELLA BANA

Första gången Falck dömdes var 1992 då han dömdes för: Varusmuggling, olaga vapeninnehav och brott mot knivförbudslagen

Samma år dömdes Falck för: Tillgrepp av fortskaffningsmedel, Olovlig körning

1993 dömdes han till fängelse för första gången. Han dömdes för: Försök till rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning, olaga vapeninnehav. Falck dömdes till ett år och tre månaders fängelse.

Samma år dömdes han till fängelse igen. Den här gången fyra månader.
Stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olaga vapeninnehav, olovlig körning.

1996 dömdes Falck till ett års fängelse för: Vårdslöshet i trafik, olovlig körning, grov olovlig tillverkning av och beredande av mäsk, dopningsbrott.

Året efter därpå dömdes han till sex månaders fängelse: Olovlig kraftavledning, olovlig tillverkning av sprit och mäsk, grov olovlig försäljning av alkoholdrycker

2001 dömdes Falck till villkorlig dom för: Stöld

Under 2000-talet får Falck böta totalt 4200 kronor för diverse trafikbrott

2004 döms Falck till sex månaders fängelse för smuggling

DANIEL POOHL, ALEXANDER BENGTSSON, MIKAEL EKMAN

Ämnen i artikeln