Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Per T K Wahlberg kandiderade fram till idag för Sverigedemokraterna till kommunfullmäktige i Landskrona. Men efter att Helsinborgs Dagblad uppmärksammat ett inlägg han lagt ut på sin blogg väljer han nu att lämna partiet. På sin blogg har Wahlberg publicerat inlägg som ger uttryck för rasbiologiska idéer:

"Under många tusentals år har negern kunnat softa i värmen, käka lite bananer, våldta nån förbipasserande kvinna eller unge, slåss med andra negerhannar och äta upp dem, spela lite trumma, springa omkring lite, fånga nån antilop, käka lite bananer, knulla lite, berusa sig på jästa frukter eller örter, osv. Så har det hållit på under årtusendena utan att något evolutionärt tryck i form av miljöfaktorer har tvingat negern att utvecklas i en annan riktning."

– Jag surfade runt på nätet och så fann jag på Flashback den här artikeln. Så jag klippte ut den och klistrade in den på min hemsida, utan kommentar. Det var bara för att folk skulle få reda på att sådana här inlägg finns runt om på nätet, säger Per T K Wahlberg till expo.se

Vad tycker du själv om inlägget?
– Jag vet inte vad jag ska tycka egentligen. Hade jag tyckt något om inlägget så hade jag gjort en kommentar på sidan, men det gjorde jag aldrig.

Tar du avstånd från inlägget och den syn på afrikaner som framförs där?
– Jag tycker att det var en ironisk beskrivning av en situation.

Finns det, enligt dig, genetiska skillnader som du vill lyfta fram?
– Nej det vet jag inte, så insatt är jag inte i det hela, så jag kan inte uttala mig. Den var en annan som skrev det hela och jag tyckte att det var roligt och underfundigt.

På sin blogg har även Per T K Wahlberg skrivit inlägg där han beklagar sig över att man inte får säga "negerbulle, när man får säga vitlök". Att använda sig av benämningen "neger" uppfattar han inte som problematiskt och har svårt att förstå att uttrycket kan väcka anstöt.
– Då skulle de ha läst nordisk familjebok från 1920 eller 25, då hade de fått spader.

Är det inte just historien som gör att uttrycket uppfattas som problematiskt?
– Det är ett gammalt och vedertaget begrepp. Om du går tillbaka i olika uppslagsverk och tidningsartikel så ska du se att det är allmänt förekommande.

Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist säger att partiet inte behövt öppna ett uteslutningsärende mot Per T K Wahlberg eftersom han valt att skriftligen avsäga sig sitt medlemskap.
– Det är svårt att förhålla sig till det här, han var en sådan perifer medlem. Jag känner inte till honom så väl. Men av vad jag förstått så är det inte den här tongången han haft i partiet, säger Erik Almqvist.

Per T K Wahlberg säger att han kommer att fortsätta blogga och att liknande inlägg kan komma att publiceras framöver.
– Ja det beror på om jag träffar på något som är sådant att det är värt att vidarebefordra. Det vet jag inte i dagsläget.

Ämnen i artikeln