Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i söndags, dagen innan Förintelsens minnesdag som 17,000 personer samlades för att demonstrera mot den franska presidenten Francois Hollande. Samlingen bestod av konservativa, abortmotståndare, olika högerextrema rörelser och anhängare till den antisemitiske komikern Dieudonné. Alla var där för att visa sitt missnöje över presidenten Francois Hollande och regeringens lagändringar – däribland förra årets lagändring som gjorde det möjligt för homosexuella att gifta sig.

Det största högerextrema partiet i Frankrike, Front National, deltog inte på demonstrationen som snabbt blev till en antisemitisk och homofobisk samlingsplats. Demonstranter marscherade i takt till slagorden "Judar, ut ur Frankrike" och "Judar, Frankrike är inte ert" genom Paris gator.

Enligt nyhetssajten AFP ska polisen använt tårgas efter att demonstranterna kastat smällare, järnrör och glasflaskor. Vittnen uppger att demonstranter uttryckt att "gaskammarna som använts i Förintelsen bara är skitsnack".

En undersökning som European Union Agency for Fundamental Rights tagit fram visar att 85 procent av judarna i Frankrike upplever att antisemitism är ett stort problem. 70 procent oroar sig för att bli verbalt och/eller fysiskt attackerade och mer än hälften har någon gång hört den antisemitiska myten om att judar har för mycket makt.

Ämnen i artikeln