Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är genom Facebook-eventet "Manifestation mot det ökande våldet och brottsligheten i Eskilstuna" som Tobias Neuhold organiserat helgens demonstration i Eskilstuna. Neuhold står även som ansvarig för manifestationen i polistillståndet för manifestationen. Enligt Facebook-eventet är manifestationen en protest mot det ökande våldet och brottsligheten i Eskilstuna. Budskapet illustreras av ett fotokollage med polisbilar och polishelikoptrar mot en brinnande bakgrund. Omkring 200 personer har på Facebook skrivit upp sig för att delta. Men på Facebook-eventet framgår inte att Neuhold är aktiv nazist eller att han vid flera tillfällen dömts för brott.

Dömd för misshandel
2012 dömdes Neuhold för misshandel, ofredande, häleri, rattfylleri och narkotikabrott. Av domen framgår det att Neuhold i en butik gått fram och smällt till en pojke över näsan så att han föll till marken. Barnet var för honom helt okänt och hade stått och tittat och skrattat med sin syster vid en köttdisk. Dessförinnan, utanför samma butik, hade Neuhold ofredat ett barn som vid tillfället var omkring sex år gammalt. Han hade slagit näven i bilrutan där barnet satt och sagt till barnet att det inte skulle skratta åt honom. Senare ska han följt efter barnet och dess mamma och vid ett tillfälle försökt att kyssa mamman. Hon gled undan, men Neuhold fortsatte att följa efter dem, han grep tag i barnets axel och ville att de skulle gå till godisavdelningen. Mamman vägrade och då ska Neuhold gått runt och ropat pojkens namn i butiken.

I domen noteras att Neuhold förekommer vid nio tillfällen i belastningsregistret sedan tidigare. Så sent som i somras dömdes han för skadegörelse efter att krossat en ruta på ett köpcenter.

Fanbärare på nazistdemonstration
Tobias Neuhold har de senaste åren varit aktivist i det nu nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti. I valrörelsen deltog han på manifestationer för partiet och var bland annat fanbärare vid en demonstration i Stockholm. Han har lagt ut bilder på sig själv görandes hitlerhälsning och är administratör för en Facebookgrupp med det uttalade syftet att "Vi NS [nationalsocialister, reds. anm.] ska komma varandra närmare." Idag är han aktiv i den nybildade nazistiska aktivistgruppen Nationell Framtid som tog form under sommaren.
 

 tobias neuhold En av de bilder Tobias Neuhold har publicerat på Facebook där han gör Hitlerhälsning.

 

Trots att Neuhold nu alltså anordnar en manifestation som ska vara "opolitisk" och mot våld, så uppmanar han själv återkommande till våldsanvändning på sociala medier. Bara för ett par månader sedan skrev han på Facebook "Deras röda blod ska flyta under våra kängor när vi tar tillbaka vårt kära fosterland". Bara dagar efter, i en Facebooktråd, lägger han upp en bild på en rosa figur som får sitt huvud sönderslaget och texten "GOOD NIGHT GAY PRIDE". I anslutning till bilden använder Neuhold kodordet 88 som står för "Heil Hitler" när han önskar att "röda" ska mördas.

"Kill the Reds! 88!", skrev han och förklarade att med röda så menar han alla "anti-nationella."

Han har även uppmanat till attacker mot tiggare. Något som Eskilstuna kuriren tidigare uppmärksammat. I en diskussionstråd i den numera nedlagda Facebookgruppen "Brottsplats Eskilstuna" hade någon föreslagit att man ska hälla surströmmingsspad på tiggare från en bro. Neuhold kommenterade detta genom att föreslå "ett par fina bengaler och knallskott på det".

Expo Idag har under dagen förgäves sökt Tobias Neuhold på såväl telefon som på Facebook.

UPPDATERING: Tobias Neuhold har på facebook på onsdagskvällen valt att kommentera Expo Idags artikel.

"Som sagt smutskastningen är i full gång.. Jag har ett förflutet som många andra.. Missbruk då man inte var som folk.. Delerium och psykoser.. Jag har tagit ansvar för mina handlingar och nu försöker jag göra gott ist för ont!", skriver Neuhold i Facebookgruppen Manifestation mot det ökande våldet och brottsligheten i Eskilstuna.