Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den muslimska minoriteten Rohingya i Burma anses vara en av världens mest förtryckta folkgrupper. I november förra året menade till och med John McKissick vid FN:s flyktingorgan UNHCR att den burmesiska regeringens mål är etnisk rensning.

70 000 på flykt
Den senaste storskaliga operationen av Burmas säkerhetsstyrkor i norra Rakhine utlöstes efter en attack mot gränspolisen den 9 oktober på tre platser i Maungdaw-distriktet.

Ett tiotal poliser ska ha dödats av okända förövare och myndigheterna pekade snabbt ut miliser från rohingya som ansvariga för överfallet.
Säkerhetsstyrkor har enligt rapporter svarat med utomrättsliga avrättningar av män, kvinnor och barn, våldtäkter, brännande av byar, plundringar, gripanden, tortyr och försvinnanden. Uppskattningsvis runt 70 000 rohingya ska ha flytt till Bangladesh och ett stort antal blivit internflyktingar i delstaten.

Utegångsförbud sedan 2012
Rakhine är en av de allra fattigaste delstaterna i Burma där omkring en miljon invånare är muslimer (varav runt 800 000 i den norra delen) och uppskattningsvis två miljoner är buddister.

Efter oroligheterna sommaren och hösten 2012 råder utegångsförbud nattetid i de norra delarna av Rakhine vilket försvårat levnadsvillkoren för den muslimska minoriteten. Man uppskattar att 120 000 rohingya sedan dess tvingas leva under hårda omständigheter i särskilda läger i delstaten.

De burmesiska myndigheterna har försvårat för internationella organisationer att på plats i delstaten samla in vittnesmål om säkerhetsstyrkornas framfart. Den verkliga dödssiffran har därför inte kunnat fastställas. Däremot har man genomfört ett stort antal intervjuer framför allt i Bangladesh med flyktingar från delstaten Rakhine.

Systematiska våldtäkter
Enligt Amnesty International har militären begått avsevärda brott mot mänskligheten, något som officiellt förnekas av makthavarna i Burma. Den 3 januari publicerade regeringen en preliminär rapport där man bestämt tillbakavisade uppgifterna om övergrepp från militärens sida i delstaten.

Inte minst kvinnor och unga flickor har drabbats hårt av säkerhetsstyrkornas framfart i byarna. Otaliga vittnesmål om vidriga övergrepp har utredare från Amnesty International, Human Rights Watch och United Nations Office of the High Commission for Human Rights (OHCHR) kunnat samla in.

Soldater ska ha gått från hus till hus, släpat ut sina offer på offentliga platser och där våldtagit dem, i många fall inför ögonen på den egna familjen och grannar. Andra har utsatts för gruppvåldtäkter både inomhus och ute i skogen samtidigt som män och söner slagits ihjäl och byar bränts ner. Inte ens gravida kvinnor eller 11-åriga flickor har skonats enligt rapporterna.

Våldtäkterna sägs ha skett systematiskt och koordinerat på grund av offrens etniska och religiösa tillhörighet.

Biståndsarbetare och sjukvårdspersonal på andra sidan gränsen i Bangladesh kan vittna om svåra skador som burmesiska kvinnor och flickor drabbats av under militärens framfart.

Bränner ner hemmen
Rohingyas bostäder och byar har också systematiskt bränts ned. Det visar bland annat satellitbilder, foton och videor som Amnesty International publicerar och som utgör bevis för kollektiv bestraffning. Organisationen hävdar att över 1200 hem och byggnader som tillhört rohingya har förstörts.

I Bangladesh, som tagit emot så många som uppskattningsvis en halv miljon rohingyaflyktingar sedan 90-talet och som gjort mycket för hindra flyktingar att korsa gränsen, finns tankar på att förflytta dem till en ogästvänlig och obebodd ö, Thengar Char, i väntan på att de i en framtid skulle kunna återvända till Burma.

Många burmesiska flyktingar, som är rädda för att deporteras tillbaka till hemlandet, gömmer sig enligt Amnesty International i läger, byar och skogar över sydöstra Bangladesh där de lever under fruktansvärda omständigheter eftersom myndigheterna försvårar hjälpsändningar att nå fram.
–De övergrepp som begåtts av militären är en del av omfattande och systematiska attacker mot civilbefolkningen och kan utgöra ett brott mot mänskligheten. Vi är oroliga för att de fruktansvärda berättelser om övergrepp vi har upptäckt bara är toppen av ett isberg, säger Rafendi Djamin, chef för Amnesty Internationals avdelning för Sydostasien och Stilla Havsområdet.
–Även om militären är direkt ansvarig för brotten, har Aung San Suu Kyi misslyckats med att leva upp till både sitt politiska och moraliska ansvar – att försöka stoppa och fördöma det som utspelas i delstaten Rakhine, säger han.

 burma buddhister som hatar

Läs mer: Expo 4/2015: Buddhister som hatar

Utrikesmagasinet: Kina tar till både piska och morot i spelet om Burma

Ämnen i artikeln