Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Domen meddelades på förmiddagen i Attunda tingsrätt. En enig tingsrätt menar att det är ställt bortom rimligt tvivel att 18-åringen är skyldig. Bland annat fanns blod från Karlsson på en kniv som beslagtagits från honom.

Gärningsmannen var 17 år då brottet begicks och döms därför till sluten ungdomsvård.

- Vi har kommit fram till att bevisningen räcker för att fälla för mord och att straffet bör bli sluten ungdomsvård. Det rör sig om ett allvarligt brott, med ett straffvärde på ca 12 års fängelse för en vuxen, kommenterar rådman Mikael Swahn i ett pressmeddelande.

Joakim Karlsson blev brutalt misshandlad i Vallentuna centrum i slutet av september förra året. 18-åringen och en annan gärningsman högg honom i bröstet åtta gånger med en kniv och stampade därefter flera gånger på hans huvud. Nio dagar därefter förklarades han hjärndöd och hans familj valde att stänga av respiratorn.

Den andre misstänkte gärningsmannen, 22 år gammal, är fortfarande på fri fot. En annan 18-årig man häktades först tillsammans med 18-åringen, men släpptes sedan. Han har istället vittnat i rättegången mot den nu dömda 18-åringen.

18-åringen är tidigare dömd för misshandel och hets mot folkgrupp. Både han och 22-åringen har kopplingar till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och befann sig på en fest tillsammans med flera SMR-aktivister samma kväll som mordet begicks.

Organisationen uppmanar till våld och dess aktivister är ofta dömda för vålds- och vapenbrott.