Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

 asylstafett Alireza, 16, är en av de som kommer att gå asylstafetten. Under sitt tal på Möllevångstorget vädjar han: "Please, we are all human".

– Människor frågar mig ibland "hur var din resa till Sverige?" Jag säger då att det var ingen resa. För att det ska vara en resa skall det vara frivilligt.

Alireza, 16, föddes i Afghanistan. Hans föräldrar var inte gifta, något som var oacceptabelt för resten av släkten. De förföljdes och hotades till livet. Familjen flydde till Iran när Alireza var tre. Där bodde de, utan id-handlingar i en mycket utsatt situation. ¬
– Som illegal i Iran är du inte människa.

Efter falskeligen ha anklagas av sin arbetsgivare för att ha förstört egendom tvingades han fly från landet som 15-åring. Polisen var efter honom och han visste att det var en stor fara både för honom själv och för resten av familjen som levde som papperslösa i landet.

Han tog sig genom Turkiet till Grekland och kom så småningom till Italien, Frankrike och Tyskland.

När han för första gången satte sin fot utanför centralstationen i Malmö kände han frihet. För första gången var han inte rädd för polisen. Men Alireza levde fortfarande i ovisshet.

Ali Ahmadi, som är initiativtagararen till Asylstafetten talar framför statyn på Möllevångstorget om vandringen som snart skall börja, om hur han fick idén. Att människor behöver höra asylsökandes berättelser för att det skall kunna bli en förändring för en mänsklig flyktingpolitik. Liksom Alireza vet han ännu inte om han kommer få stanna i Sverige.

Sex månaders planering ligger bakom Asylstafetten och huvudfinansiärer är Svenska Postkodlotteriet, Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner, Lunds Missionssällskap, Svenska kyrkan Malmö och Ung och Aktiv i Europa.

Från Malmö till Stockholm skall kärntruppen vandra en sträcka på nästan 800 km. Längst med vägen stannar de i en mängd orter för att samtala med människor om en human asylpolitik. Den som vill kan hänga med en stund, några timmar eller hela vägen om orken finns.

Själva utförandet har möjliggjorts genom många samlade krafter; till exempel engagerade människor i Asylgruppen Malmö och i Västra Skrävlinge församling. Christina Olsson och Linus Bengtsson som är diakoner i församlingen beskriver att de i sitt arbete träffar många som lever gömda eller befinner sig i asylprocessen. De får även bemöta främlingsfientlighet och oförståelse bland människor i lokalsamhället. Asylstafetten ser de som en möjlighet att lyfta frågan från det mindre till det större planet.

När Ali Ahmadi talat klart är det Alirezas tur att tala. Han berättar att han vill jobba för en värld där människor inser att vi är bättre tillsammans än utan varandra. Att rasism står i vägen för den insikten och att den inhumana behandlingen som asylsökande utstår måste få ett slut, för ord som "flykting" och "asylsökande" är egentligen bara etiketter;
– Please, we are human, säger Alireza.

Sara Duarte