Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Om vårdnadsbidraget

  • Den 30 juni 2010 hade 104 av Sveriges 290 kommuner infört vårdnadsbidrag, enligt statistik från SCB. Statistiken visar att antal ansökningar som godkändes mellan 1 januari till 30 juni 2010 var 3 231 stycken.
  • Av de godkända ansökningarna hade 34, 4 procent av de sökande familjerna utländsk bakgrund.

Sverigedemokraterna hade vågmästarroll vid måndagens omröstning i Burlövs fullmäktige men kunde inte enas inom partiet. Två ledamöter röstade ja och resterande fem nej, skriver Sydsvenskan.
Sverigedemokraternas Lars-Anders Espert sade att han och partikamraten Christer Swahn försökt övertala de andra att rösta för förslaget men mött motstånd. Anledningen var enligt Esbert att övriga av partiets ledamöter anser att det främst är invandrarkvinnor som söker bidraget och att de inte vill att invandrare ska få fler bidrag.

Att frågan splittrar partiet visar sig i flera kommuner. I slutet av februari beslutade kommunfullmäktige i Motala att avskaffa rätten till vårdnadsbidrag, ett beslut som Sverigedemokraterna ställde sig bakom.
Samtidigt vill Sverigedemokraterna i Karlstad att kommunen inför vårdnadsbidraget.
"Det borde vara en självklarhet att föräldrarna själva ska kunna bestämma om att få mer tid med sina barn under de första åren", skriver Sverigedemokraternas kommunfullmäktige Ida Martinsson i en motion, uppger Värmlands folkblad.

Ämnen i artikeln