Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Varg Vikernes greps tillsammans med sin fru under tisdagsmorgonen av den franska säkerhetstjänsten på parets gård i Salon-la Tour i centrala Frankrike. Enligt Le Figaro ska polisen ha hittat fem vapen på Vikernes gård, alla lagligt inköpta av Vikernes fru som har vapenlicens.

Inrikesministern Manuel Valls säger i ett pressmeddelande att Varg Vikernes kan utgöra en fara för samhället.
- Den här individen befinner sig nära den nynazistiska rörelsen. Därför utgör han ett potentiellt hot, vilket inte minst framgår genom de uppmaningar till våld han skriver om på sin hemsida.

Enligt VG har Vikernes mångåriga advokat, John Cristian Elden, inte underrättas om gripandet.
– Jag vet inte vad han har gripits för eller varför. Jag vill avvakta tills han eventuellt meddelar ett behov av norskt bistånd, säger Elden till VG

Varg Vikernes, också känd under pseudonymen "Greven", började sin karriär som satanist och centralperson i det egna black metalbandet Burzum. 1993 greps han för att ha mördat en medlem i hans dåvarande band Mayhem.

Han dömdes till 21 års fängelse för dråp och för mordbränder mot tre norska kyrkor.

Under tiden i fängelset blev han odinist och fick kontakt med new age-gurun Jan Erik Kvamsdal och det hårdföra nynazistiska gruppen Zorn 88. Han bytte ideologisk grund och började kalla sig odinist och blev medarbetare i nazitidningen Gjallarhorn. I slutet av 1990-talet skapade han rubriker när det visade sig att han drev den nazistiska organisationen Norsk Hednisk Front från insidan av fängelset.

I slutet av 1990-talet utgav han med Kvamsdals hjälp boken Vargsmål, som blivit något av ett ideologiskt kultdokument för den rörelse som anknyter till hednisk nazism. Samtidigt var han frekvent skribent i den svenska avläggaren Svensk hednisk fronts tidskrifter och på organisationens hemsida.

I november 2003 greps Vikernes under uppmärksammade former av norsk polis efter att han smitit från en permission och försvunnit i en bil han köpt från en medfånge.

Enligt uppgifter från norsk polis försökte han ta sig till Sverige men vände åter mot Oslo. Ett stort polisuppbåd grep Vikernes i Sigdal utanför Oslo. Flykten var noga förberedd. Vid gripandet hittades en AG3, norska försvarets standardvapen, kamouflagekläder, gasmask samt en GPS-navigator och kartor i bilen.

Vikernes plan var, enligt hans advokat, att ta värvning i den franska främlingslegionen.

2009 släpptes han fri och meddelade då att han lämnat nazismen bakom sig. Efter frigivningen flyttade Vikernes tillsammans med sin gravida fru ut på den norska landsbygden.

Varg Vikernes är fortfarande aktiv som musiker och bloggare. Både på hans personliga blogg och hemsidan för bandet Burzum propagerar han för odalism, en form av högerextrem traditionalism, och en fanatisk antisemitism.

I april 2011 uppmanade han sina franska läsare att rösta på Front National. I december 2012, efter att Front National antagit en mer pro-israelisk hållning uttryckte han sitt missnöje med partiets nya inriktining.
"Om du stödjer kristendom arbetar du för judarna. Helt enkelt. Detta gäller också Front National och andra pro-kristna nationalistpartier som nu, när det är så viktigt, misslyckas med att klargöra hur de ser på judefrågan"

Varg Vikernes var en av dem som Anders Behring Breivik skickade sitt manifest till i samband med terrordåden den 22 juli 2011. Men Vikernes har tagit avstånd från Breiviks metoder och ideologi.

I ett inlägg från 21 april 2012 konstaterar han att Breivik har fel när han påstår att våld är det enda alternativet.

"Vad jag ser är ett judiskt samfund som är i panik. De har inte så mycket direkt kontroll i Europa som de vill få oss att tro."

Däremot ser Vikernes inga problem att använda sig av våld, så länge det sker inom lagens ramar i hans framtida drömsamhälle.

"Om du vill hänga någon eller skjuta dem i bakhuvudet för att de förrått sin egen ras eller för att de attackerat våra nationer med fega och ohederliga metoder, så förstår jag dig. Men vänta till efter att vi har vunnit, när du kan göra det lagligt."

I december samma år beskriver han Breivik som sionist och frimurare samtidigt som uppmanar Breivik att ta livet av sig för att han gått i judarnas ledband.

"Till Breivik kan jag bara säga att jag hoppas att du tar livet av dig. Du har mördat mer norrmän än hela den muslimska befolkningen i Norge har gjort under de senaste 40 åren. Och du säger dig vara en norsk nationalist och patriot som (med dina judiska herremän) kämpar mot islam för att skydda oss mot deras brott. Jag är ledsen att säga det men du har gjort ett stort misstag. Islam har importerats av judar så att sådana som du ska springa runt och strida för dem, precis som du gjorde när du mördade framtida mödrar åt norska barn."