Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I samband med den årliga lokala marknaden I2 mârten, som hölls förra helgen i Karlstad, misshandlades flera personer av skinnskallar. En 19-åring fick föras till sjukhus efter att på fredagskvällen ha angripits utanför en restaurang. Vid visitering av gängmedlemmarna beslagtogs även en tröja med nazistiskt motiv, rapporterar Värmlands Folkblad.

Hämndaktion

Greger Wahlgren vid Brottsförebyggande centrum i Karlstad tror att helgens våldsamheter delvis kan vara en hämndaktion för förra årets I2 mârten då några killar med invandrarbakgrund hamnade i bråk med skinnskallar. Dessutom tror han att skinnskallarna i Karlstad är besvikna över att en 30-årig nazist häktades för två veckor sedan. 30-åringen hade precis frigetts efter ett flerårigt fängelsestraff och ses av skinnskallarna som en viktig aktivist.

– De hade våldsamma förväntningar på att han var tillbaka.

Helhetsgrepp

Greger Wahlgren säger till Expo att han nu fått nog. Han vill ta ett helhetsgrepp över nazisternas våldsaktiviteter. Det innebär att polisen tillsammans med andra aktörer som de sociala myndigheterna och arbetsförmedlingen måste bedriva förebyggande verksamhet.

– Jag har försökt detta länge, men nu är det på tiden att något sker, säger han.

Fram till nu har det varit polisen som varit den viktigaste bekämparen av nazistgängens aktiviteter i Karlstad.

– Nu fungerar det som brandkårsuttryckningar när något händer. Det är meningslöst om vi enbart agerar då dom rör på sig. Då är det ju nazisterna som bestämmer takten, säger han.

Ämnen i artikeln