Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC, inom den brittiska underrättelsetjänsten MI5 som ska bedöma vilken nivå hotet från den högerextrema miljön ligger på och utfärda varningar. Tidigare har myndigheten producerat liknande varningar för radikalislamistisk terror och terror relaterad till irländska grupper.

Enligt The Guardian var dådet på Nya Zeeland där 50 människor sköts ihjäl under fredagsbönen i två olika moskéer en utlösande faktor för att lägga uppgiften på MI5. Det har funnits en oro att det högerextrema hotet inte tas på tillräckligt stort allvar. Att bekämpa högerextremt våld har legat inom polisens ansvarsområde, men redan i år kommer JTAC ta över utredningar och kartlägga misstänkta. 

Terrormotiv bakom knivattack i lördags

18 terrorplaner har stoppats i Storbritannien sedan mars 2017, varav 14 var kopplade till radikalislamism och fyra till vit makt-miljön. Men underrättelsetjänsten menar att den högerextrema miljön utgör ett växande hot. I lördags knivhöggs en tonåring i Surrey i vad som ser ut att vara ett hatbrott med terrormotiv. En 50-årig högerextremist misstänkts för dådet.

På tisdagen kommenterade premiärminister Theresa Mays talesperson händelsen:

”Det som hände Surrey passar in i ett mönster av oro att hotet från högerextremismen är ökande. Premiärministern säger att det inte kan finnas någon plats för extrema ideér och att människor måste kunna praktisera sin tro utan rädsla”.

Staten har meddelat att muslimska församlingar kommer att få mer ekonomiska resurser för att använda i säkerhetsarbetet kring moskéerna.

Ämnen i artikeln