Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ett 30-tal personer skramlade på lördagen för det öppna samhället och mot rasism. Aktionen att skramla med nycklar har inspirerats av Argentina, där mödrar under militärdiktaturen, skramlade med nycklar för att få svar på vad som hänt deras försvunna anhöriga.

I lördags fyllde Nyckelskramlarna i Nyköping fyra år, under åren har uppslutningen vid deras manifestationer varierat, men nyckelskramlare har varit ett troget inslag på Stora Torget i Nyköping.

Annika Nilsson som varit med i Nyckelskramlarna sedan starten säger till Expo.se att de tog initiativ till manifestationerna 2008 eftersom nazisterna hade mycket aktiviteter i trakten.

– Vi tyckte det fick vara nog och sedan det beslutet fattades har någon varje lördag skramlat för frihet, säger Nilsson.

Annika Nilsson säger att när det står på torget tar ofta andra personer spontant upp sina nycklar och skramlar med dem. Hon uppger att Nyckelskramlarnas kärna består av gamla trotjänare, som även i framtiden kommer att skramla med sina nycklar mot rasismen och för demokratin.