Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland, AfD, genomförde ett succéval delstaten Mecklenburg-Vorpommern och blev näst största parti med ett stöd på 20,8 procent. Det socialdemokratiska partiet SPD kom ut som största parti med 30,6 procents stöd. Förbundskanslern Angela Merkels parti CDU fick se sig omsprungna av AfD och blir tredje största parti med 19 procents väljarstöd.

– AfD har blivit näst största parti i Mecklenburg-Vorpommern och det har naturligtvis en väldigt stor symbolpåverkan. Men rent politiskt så kommer SPD och CDU bilda en koalition som de gjort tidigare. AfD kommer knappast att få gehör för sina politiska krav. Men den stora frågan är vad valet kommer ha för betydelse i delstatsvalet i Berlin den 18 september, och i valet till förbundsdagen på hösten 2017, säger journalisten och tysklandexperten Christoph Andersson.

Delstaten Mecklenburg-Vorpommern, i forna Östtyskland, har det senaste decenniet varit det tyska högerextrema partiet NPD:s starkaste fäste. Partiet har i flera mandatperioder suttit i delstatsparlamentet. NPD utreds för att vara nazistisk och riskerar att bli olagligt. I söndagens val åkte de ur parlamentet efter att ha hamnat under spärren. Partiet fick tre procents väljarstöd, vid förra valet låg stödet på sex procent.

Bakslag för Merkel

Fokus har i många medier dominerats av förbundskansler Angela Merkels parti CDUs tapp. Hennes valkrets ligger i delstaten. CDU förlorade ett stöd på fyra procent jämfört med förra valet. Samtidigt tappade samtliga partier stöd till AfD. Socialdemokraterna förlorade fem procent. De gröna halverade i princip sitt stöd och vänsterpartiet förlorade fem procent.

Christoph Andersson menar att valet dominerats av en diskussion om flyktingar och ser det som en huvudanledningen att AfD fått så stort stöd.

– En undersökning som genomfördes på valdagen visade att folk var ganska nöjda med hur politiken i delstaten bedrivits och med SPD och CDU, överlag. Det som haft betydelse är diskussionen om flyktingar och uppmärksammade händelser som kopplats till flyktingar. Det är en riksfråga som har dominerat. Tittar man på antalet flyktingar i delstaten så är de cirka 20 000. Det är inte speciellt många jämfört med den miljon som kommit till Tyskland. Men det lilla antalet flyktingar i Mecklenburg har inte haft någon betydelse för AfD-väljarna. De verkar ha röstat som om det hade varit ett Förbundsval, säger Andersson.

Vill stänga gränserna

AfD har profilerat sig med en politik riktad mot flyktingar och muslimer. I partiprogrammet förklarar partiet att de vill förbjuda muslimska offentliga symboler och förbjuda heltäckande klädsel, böneutrop, och halalslaktat kött. Man vill även stänga EU:s och Tysklands gränser.

Partiföreträdare har uppmärksammats för extrema och våldsamma utspel. Bland annat föreslog den tidigare partichefen Frauke Petry att man skulle ge gränspolisen frihet att skjuta migranter som tar sig in illegalt i Tyskland. Partiet har distanserat sig från uttalandet, men det finns fler i partiet som drivit samma linje.

Beatrix Amelie Ehrengard Eilika von Storch är vice ordförande i AfD och partichef för partiet i Berlin har sagt att flyktingbarn visserligen inte ska skjutas, men att ta livet av deras mammor som, smugit över gränsen, är helt ok om bara polisen först skjutit ett varningsskott. Efter kritik påstod hon att hon slirat på datortangenterna.