Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Strax efter påskkravallerna då den danska högerextremisten Rasmus Paludan brände koraner i Sverige presenterade Sverigedemokraterna en rad politiska förslag. Partiet kallar det för ”30 förslag för att möta angreppen mot Sverige” och ”Åtgärdspaket mot parallellsamhällen” – båda med punkter som skulle förändra svensk rättstillämpning i grunden.

Bland annat föreslås en utredning för att öppna för möjligheten att svenska medborgare ska kunna bli av med sitt medborgarskap och att hela familjer ska kunna utvisas om en familjemedlem begår grova brott.

Interna bråk och bristande demokrati 

Partiet brottas samtidigt med interna bråk. I Stockholm har det varit en turbulent mandatperiod som i slutet av april kulminerade i att SD:s gruppledare i kommunfullmäktige uteslöts. Expo kunde i förra veckan berätta att det höjts flera kritiska röster mot hur SD Stockholms vallistor antogs. En del säger till och med att de antagits på felaktiga grunder och skulle kunna vara ogiltiga.

Nytt avsnitt av Studio Expo ute nu 

Lyssna på senaste avsnittet av Studio Expo här eller på andra ställen där poddar finns. Glöm inte att prenumerera i din poddspelare!

 

I avsnittet medverkar Expos Anders Dalsbro, Morgan Finnsiö och Erik Glaad samt Hedvig Bernitz, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet. Programledare är Anna Fröjd.

Lyssna också på premiäravsnittet Startskottet för den högerextrema valrörelsen