Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var under midsommarnatten som fyra män och en kvinna, begav sig till stationshuset i Agnesberg utanför Göteborg. Huset hade sedan en tid tillbaka varit ockuperat av en grupp tillhörande den autonoma vänstern.

Baseballträn och bensin

Gärningsmännen hade noterat husockupationen då de körde förbi stationshuset i sin röda raggarbil tidigare på kvällen. Med baseballträn och en flaska full med bensin attackerade de stationshuset där ett trettiotal personer vistades.

Tre av de fem ska ha attackerat huset genom att först kasta in en sten genom ett fönster för att sedan kasta in en brinnande flaska med bensin. Flaskan träffade en sovande husockupant vars sovsäck fattade eld. Husockupanten fick första gradens brännskada.

På vägen till Agnesberg ska kamraterna även ha misshandlat en person i en busskur. Gärningsmännens motiv är enligt åklagaren att offret var en "meningsmotståndare".

Hitlerhälsningar och nazikopplingar

De tre männen åtalas för grov mordbrand och grov misshandel vid Göteborgs tingsrätt. Deras två kamrater som väntade i bilen åtalas för medhjälp till samma brott. Enligt förundersökningen ska de åtalade även ha gjort hitlerhälsningar i samband med attentatet och det framgår även att flera av de åtalade ogillar "kommunister" och "AFA".

Tre av de åtalade har haft kontakt med vit makt-miljön. Den äldste av dem, en 30-årig man, var under slutet av 1990-talet medlem i Nationalsocialistisk front. Mannen är tidigare dömd för olaga hot då han hotat en före detta sambo för att hon träffade en man av utländsk härkomst. En annan person finns i ett vit makt-företags kundregister.

En tredje person har varit i kontakt med Svenska motståndsrörelsen. I förundersökningen framgår att personen har mailat organisationen efter att han varit i bråk i en gatukökskö i Göteborg. Samma person står också åtalad för grov kvinnofridskränkning då han ska ha misshandlat sin sambo vid ett flertal tillfällen.

Den äldste av de åtalade har tidigare hävdat att han hjälpte husockupanterna ut ur byggnaden.
- Han var berusad och säger att han hjälpt folk ut, sa 30-åringens advokat Stig Centerwall, till tidningen Metro i slutet av juni.