Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Om Noridsk.nu

  • Nordisk lanserades 2007 och blev snabbt en succé bland så kallade "nationella" i Sverige. Forumet har i dag drygt 22 000 medlemmar – och en av dem var Anders Breivik. Bland forumet medlemmar finnar man allt från Sverigedemokratiska riksdagsledamöter till ledande nazister. Det som förenar medlemmarna är en kritisk hållning till den rådande flyktingpolitiken och invandringen.
  • Ämnena som diskuteras har ofta en rasistisk prägel. På forumet kan man även finna trådar om till exempel boken Turner Diaries. Turner Diaries är en roman som fungerat som manual för terrorism och har kallats "terroristbibeln" av FBI. Den låg bland annat till grund för Oklahomamassakern 1995.
  • Forumet beskrivs som en portal "med nordisk identitet, kultur och tradition som tema". Forumet startades av organisationen Nordiska förbundet som grundades 2004 av personer med bakgrund i Nationaldemokraterna och den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Nordiska förbundet lades ned 2009.

Inför valet 2010 granskade Expo de politiker som då kandiderade för Sverigedemokraterna. Åtminstone 21 av dem hade konton på vit makt-forumet Nordisk.nu. Av dessa var 11 aktiva på forumet när granskningen genomfördes. Flera förnekade Förintelsen och SD-politiker spred grov rasism.

En av dem som förnekade Förintelsen var Ibb Malmgren, då SD-kandidat i Höör. Han skrev i ett inlägg 2007 att han tror att Förintelsen var en bluff. Malmgren förnekade att det var han som hade skrivit inlägget. Kontot på Nordisk.nu var dock kopplat till hans mejladress. Nu sitter Malmgren både i SD-Höörs styrelse och partiets distriktsstyrelse i Syd.

Även Christian Hendlertz på Sverigedemokraternas lista i Klippan förnekade Förintelsen på forumet. Han är idag Sverigedemokraternas gruppledare i Klippans kommunfullmäktige.

En landstingskandidat i Södermanlands län som även ställde upp i kommunvalet i Katrineholm beskrev islam som en "våldsam pedofilsekt".

Exempel på rasism som sverigedemokrater gav uttryck för på Nordisk.nu:

Förintelseförnekande och antisemitism:

"Jag har en teori som gå ut på att hela miljöhysterin är en hoax a lá "förintelsen" som endast är till för att ge politikerna mer makt över folket"

"Tror du på "förintelsen"?
Absolut inte"

"Vad är det för skillnad på en jude och en pizza? Pizzan skriker inte när du slänger den i ugnen!

Vad är det för likhet mellan en jude och ett däck? Båda skriker när du gasar!"

Rasism:

"Vad är det för skillnad på en neger och ett däck? Däcket sjunger inte om du sätter det i kedjor!"

"Vad gör du om tv'n börjar sväva framför dig mitt i natten?
Du säger åt neger jäveln att släppa tv'n!"

Om koranen, islam och muslimer:

"ett tips! Bränn en koran å be en kompis att filma det och lägg ut på youtube :yes: alteernativt sälja filmen på torget"

"Islam är en våldsam pedofilsekt, om man följer Koranens budskap. Islam är oförenligt med Europas kultur"

"Jag har fått höra att det är en stor skillnad på kristna irakier och muslimska irakier. De kristna kan vara hygieniska till skillnad från de muslimska landsmännen."

Ämnen i artikeln