Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den högerextrema gatukonstnären Dan Park åtalas för hets mot folkgrupp samt olaga hot vid Göteborgs tingsrätt. Det nya åtalet kommer bara en dryg månad efter att åtal väckts för hets mot folkgrupp för en bild han spridit på sig själv på nätet där han gör Hitlerhälsning vid en judisk begravningsplats i Malmö, något som Expo också rapporterat om.

Park är nu också misstänkt för att under natten den 23 juni 2022 satt upp en tom konservburk med texten "Zyklon B" på staketet utanför Judiska församlingen i Göteborg. ”Zyklon B” är namnet på den gas som användes av de tyska nazisterna i gaskamrarna i förintelselägren, bland annat i Auschwitz och Majdanek. Eftersom burken som placerats ut uppgavs innehålla en livsfarlig gas åtalas Dan Park också för olaga hot.

I förundersökningen framkommer att Judiska församlingens övervakningskamera fångat hur en person sätter upp burken på staketet och tar en bild på det. På Dan Parks twitterkonto postades samma dag en bild på burken och staketet. Under förhöret erkänner Park att han befunnit sig i Göteborg men nekar till brott. Han tillägger också att han inte betraktar handlingen som ett hot.

Flera HMF-domar bakom sig

Det finns tidigare praxis från svenska domstolar där budskap med texten ”Zyklon B” har bedömts som hets mot folkgrupp. Dan Park har själv stått åtalad för att ha satt upp en liknande burk tidigare, då mot judiska församlingarna i Malmö och Stockholm, men aldrig dömts.

Park har däremot vid flera tillfällen tidigare åtalats och dömts för hets mot folkgrupp på grund av sin konst och hans aktivitet i sociala medier. Han har också avtjänat fängelsestraff för hets mot folkgrupp som han dömdes för 2014.

Ämnen i artikeln