Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tio månader av året har gått. Lika många attentat har nazistiska grupper utfört mot demokratiska partier i Helsingborg. Det har rört sig om allt från klotter och skadegörelse till mordbrand och mordförsök. I helgen slog nazisterna till igen. I fredags misshandlades en medlem i Ung Vänster. En annan hotades på krogen på lördagskvällen. Natten till söndagen genomfördes flera attacker mot lokaler tillhörande SSU, ABF och Folkets Hus. Trots detta tycker polisen att det har lugnat ned sig.

- Vi ser ju allvarligt på det här, men vi tycker att vi sett ett trendbrott och en avmattning under sommaren, säger polismästare Knut Dreyer till Expo.

- Vi tycker att vi sett en förskjutning av de högerextrema tendenserna mot södra Småland och Växjö, fortsätter Dreyer.

Men från de som drabbats av det politiska våldet så ges en helt annan bild.

- Minskat våld mot politikerna i Helsingborg? Det kanske inte är topp-politikerna som förföljs och hotas av nazisterna här i staden, men bland ungdomspolitikerna så har man inte upplevt någon nedtrappning, säger SSU-ordföranden i Helsingborg Khaled El-Khalayli till Expo.

Våldsamt år

Under året så har de politiska partierna drabbats av skadegörelse och medlemmar har förföljts. Flera partier har drabbats, men hårdast har det slagit mot Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. RFSL har tvingats säga upp sin lokal sedan nazister misshandlat såväl vakter som besökare av lokalen. Det politiska klimatet har blivit så förändrat att ungdomspolitikerna accepterat en förhöjd hotbild från nazisternas håll.

- På grund av det våldet som riktats mot ungdomsförbunden i staden så har i alla fall vi tappat många medlemmar, säger Khaled El-Khalayli.

- Men vi backar inte och vi låter oss inte skrämmas. Om rasisterna tror det så tror de fel. Istället trappar vi upp vår kamp mot dem. I nästa vecka inleder vi en antirasist-kampanj, avslutar han.


030215
Vänsterpartiets lokal utsattes för mordbrand
030219
Nazister gjorde sig skyldiga till skadegörelse på den utbrända lokalen mitt framför ögonen på medlemmar i Ung Vänster.
030221
Företrädare för Vänsterpartiet kallades för "rasförrädare" av nazister i samband med ett torgmöte med riksdagsledamoten Kalle Larsson.
030228
En före detta medlem i Ung Vänster misshandlades av nazister i anslutning till Vänsterpariets lokal.
030322
Flera nazister attackerade en antirasistisk manifestation.
030330
Nazister slog sönder en bil som tillhörde ett punkband som uppträdde på ungdomsgården Piren. Piren hade tidigare under veckan utsatts för skadegörelse i form av klotter. Texten "Combat 18" (som ingår i Blood & Honour) och "Akta er" klottrades på fasaden.
030510
En ung kvinna knivskars över halsen av nazister.
031031
Medlem i Ung Vänster misshandlades av nazister.
031102
Medlem i Ung Vänster hotas av nazister.
031102
Lokalerna för SSU, ABF och Folkets Hus vandaliserades.
Ämnen i artikeln