I serien ”The Walk-in” eller ”I hatets mitt”, som den heter på svenska, skildras hur Expos brittiska systerorganisation HOPE not hate med en källa på insidan infiltrerar den nazistiska terrorgruppen National Action och förhindrar ett mord på en parlamentsledamot.

Att gå undercover, att wallraffa, är en omstridd journalistisk metod som ska användas med försiktighet. Men när det inte går att skaffa information på något annat sätt kan det vara försvarligt att som journalist uppträda under falsk identitet.

Under åren har både Expo och HOPE not hate använt sig av metoden för att skildra extremhögern inifrån. Daniel Poohl wallraffade redan 2001 när han anslöt sig till Nationaldemokraterna och Patrik Hermansson levde i alt-right-rörelsen som mullvad under ett år.

Hur arbetar organisationen bakom I hatets mitt? Finns grupper som National Action kvar i Storbritannien? När är det egentligen försvarbart att använda sig av journalistikens kanske kraftfullaste metod – wallraffande? Och hur är det egentligen att gå undercover?

Programledare är Erik Glaad och gäster i avsnittet är Patrik Hermansson, researcher på HOPE not hate och Expos vd Daniel Poohl. I avsnittet medverkar också Expos researcher My Vingren.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

 

Gillar du Studio Expo?
Hjälp oss att fortsätta granska extremhögern och få fler att lyssna på vår podd – utan betalväggar. Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare