Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under motorfestivalen, Falucruisingen, så såldes klistermärken med klart rasistiska budskap i ett stånd. Märkena hade budskap som "Lasermannen - ett ljus i mörkret", "Indianerna stoppade inte invandringen - Nu bor de i reservat" och "Aids botar bögar".

Det först nämnda klistermärket kom först från Vitt Ariskt Motstånd och det om indianerna producerades först av Sverigedemokraterna.

Försäljaren hävdade att det var humor, men det tyckte inte kommunalrådet Jonny Gahnshag.

- Här antyder man i princip att homosexuella inte har rätt att leva vidare. Vi har en diskrimineringslag som även omfattar homosexuella. Det här faller under den lagen. Sådana här märken ska inte säljas på stadens gator och torg. Jag räknar med att de som arrangerar marknaden vidtar åtgärder, säger Gahnshag till Södra Dalarnes Tidning.

Arrangörerna lovade att ta itu med saken, men klistermärket om lasermannen ska inte ha tagits bort enligt Nya Ludvika Tidning.

Märkena kan eventuellt falla under lagen hets mot folkgrupp, tror Ferial Mentes, hovrättsassessor vid justitiekanslern, JK.

- Jag tycker nog att det låter rätt allvarligt, men jag vet inte hur det skulle bedömas slutgiltigt vid en prövning, säger hon till Nya Ludvika Tidning.

Ämnen i artikeln