Kommunpolitiker går över till nazistparti | Expo.se

Annons

Kommunpolitiker går över till nazistparti

Publicerad 2012-05-18 12:05

Svenskarnas parti har tagit plats i Mönsterås, efter att kommunpolitikern Anders Leander anslutit sig till partiet. Leander har tidigare representerat Sverigedemokraterna, men efter flera skandaler lämnade han partiet.

I torsdags meddelade Svenskarnas parti via sitt partiorgan att Anders Leander anslutit sig till partiet. Det innebär att partiet nu har en representant i Mönsterås kommunfullmäktige.

Anders Leander har tidigare hamnat i blåsväder vid ett flertal tillfällen. Förra året lade han, på sin blogg, upp polisens förundersökningsbilder på ett mordoffer. Han beskrev även mordet i termer som ”negervåldtäkten”. Blogginlägget ledde till att Leander fick en skriftlig varning av Sverigedemokraterna, som han då tillhörde. Leander har även publicerat delar av en antisemitisk artikel på sin blogg.

2011 lämnade Anders Leander självmant Sverigedemokraterna, han övergav dock inte sin stol utan blev kvar som politisk vilde i Mönsterås kommunfullmäktige. I år har han uppmärksammats för att han på Facebook förespråkat våld mot vad han kallar islamister.

”Våld är det enda dom förstår oftast”, skrev han.

Expo.se har förgäves sökt Anders Leander för en kommentar. Till Barometern har dock Leander bekräftat att han är medlem i Svenskarnas Parti.

Svenskarnas parti har på senare tid lyckats värva flera gamla kommunpolitiker. När Nationaldemokraternas Daniel Spansk gick över till Svenskarnas parti fick det en representant i Nykvarns kommunfullmäktige. Tidigare har Caroline Kindberg, kommunpolitiker i Bromölla lämnat Sverigedemokraterna för Svenskarnas parti. Hon lämnade samtidigt sin plats i kommunfullmäktige. Den före detta Sverigedemokraten och kommunpolitikern i Trollhättan Thomas Karlsen har anslutit sig till Svenskarnas Parti, inte heller han har behållit sin stol i kommunfullmäktige.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons